Peru'da Devlet Baskanligi Seçim Sonuçlari Sag Parti Yanlilari Tarafindan Protesto Edildi

Peru'da 6 Haziran'da yapilan devlet baskanligi 2. tur seçimini kesin olmayan sonuçlara göre solcu Pedro Castillo'nun önde tamamlamasi, sag parti taraftarlarinca protesto edildi.

Peru basinindaki çikan habere göre, Popüler Güç Partisi adayi sagci Keiko Fujimori'nin çagrisi üzerine baskent Lima'nin en büyük parklarindan Campo de Marte meydanina yürüyen binlerce kisi, seçim sonuçlarinin seffaf olmadigini öne sürerek tepki gösterdi.

Destekçileriyle beraber yürüyüse katilan Fujimori, seçim sonuçlarinin hileli oldugunu savunarak, yaptiklari itirazin adil sekilde sonuçlandirilmasini istedi.

Öte yandan sol parti yanlilari da Castillo'ya destek olmak amaciyla Özgür Peru Partisi genel merkezi önünde toplanarak kesin sonuçlarin bir an önce açiklanmasini talep etti.

Güvenlik güçleri, karsit görüslü parti gruplarinin birbirileriyle karsilasmamasi için önlem aldi.

Castillo ise Twitter hesabindan yaptigi paylasimda, devlet baskanligi seçim sonuçlarina saygi gösterilmesini isteyerek, "6 Haziran seçimleri, Peru'nun demokratik istikrarini baltalayan ve ciddi bir kriz yasayan kurumlara olan güveni yeniden kazanmak için tarihi bir firsattir. Peru halki bunu hak ediyor" ifadesini kullandi.

- Fujimori, 200 bin oya itiraz ediyor

Peru'da resmi sonuçlar henüz açiklanmamasina ragmen sagci Fujimori, ülke genelinde 802 sandikta yaklasik 200 bin oyun iptal edilmesi için Peru Ulusal Seçim Jürisi'ne (JNE) itiraz etmisti.

Ulusal Seçim Süreçleri Ofisinin (ONPE) en son yayimladigi verilere göre, 11 Nisan'daki 1. turda en çok oy alan 2 adayin yaristigi seçimin 2. turunda solcu Castillo, 8 milyon 804 bin 439 oy alarak yüzde 50,19 ile seçimden birinci çikmisti.

Oylarin yüzde 100'ünün sayildigi Peru'da kesin olmayan sonuçlara göre, sagci Fujimori ise 8 milyon 735 bin 472 oy alarak yüzde 49,8 ile az farkla da olsa seçimi kaybetmisti.

Seçimin resmi sonuçlarinin ne zaman açiklanacagi henüz netlik kazanmazken Castillo destekçileri zaferlerini ilan ederek kutlamalara baslamisti.

Seçimi kazanan aday Peru'nun bagimsizliginin iki yüzüncü yil dönümü olan 28 Temmuz'da, yeni hükümeti devralarak 2021-2026 dönemleri için görev yapacak.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile