Peru'da Devlet Baskanligi Seçimlerini Sol Partinin Adayi Pedro Castillo Kazandi

Peru'da 6 Haziran'da yapilan devlet baskanligi seçiminin ikinci turunu, kimsenin sans tanimadigi solcu Özgür Peru Partisinin adayi Pedro Castillo kazandi.

Peru Ulusal Seçim Süreçleri Ofisinden (ONPE) yapilan açiklamada, 11 Nisan'daki birinci turda en çok oy alan 2 adayin yaristigi seçimin ikinci turunda, Özgür Peru Partisi adayi solcu Castillo, 8 milyon 804 bin 439 oy alarak yüzde 50,2 ile seçimden birinci çikti.

Oylarin yüzde 100'ünün sayildigi Peru'da kesin olmayan sonuçlara göre, Popüler Güç Partisi adayi sagci Keiko Fujimori ise 8 milyon 735 bin 472 oy alarak yüzde 49,8 ile, az farkla da olsa kaybetti.

ONPE'nin açikladigi ilk sonuçlarda, Fujimori'nin yaklasik 5 puan gerisinde kalan Castillo, kendisine büyük destek veren kirsal kesimden gelen oylarin da sisteme dahil edilmesiyle farki kapatip öne geçmeyi basardi.

Seçimin resmi sonuçlarinin ne zaman açiklanacagi henüz netlik kazanmazken Castillo destekçileri zaferlerini ilan ederek kutlamalara basladi.

Öte yandan diger aday Fujimori, seçimlerde hile oldugunu öne sürerek 86 sandikta yaklasik 200 bin oya itiraz edeceklerini duyurdu.

Castillo ise dün yaptigi açiklamada, sakin ve barisçil bir sekilde resmi sonuçlarin açiklanmasini bekleyeceklerini vurgulayarak taraftarlarina, provokasyona gelmemeleri çagrisinda bulundu.

- Castillo kimdir

Peru'nun kuzeyindeki daglik bölgelerden Cajamarca kentinde dogan 51 yasindaki Castillo, 1995'te ilkokul ögretmeni olarak göreve baslamasinin ardindan egitim psikolojisi alaninda yüksek lisans yapti.

Castillo'nun 2017'de ülkenin çesitli bölgelerinde, 75 gün süren ve ögretmenlerin maaslarinin artirilmasi talebiyle düzenlenen grevde üstlendigi sendika liderligi, kendisine büyük prestij kazandirdi.

- Adaylik süreci

Özgür Peru Partisi Lideri Vladimir Cerron'un 3 yil 9 ay hapis cezasi alip partiden ihraç edilmesi üzerine, Cerron'un yerine aday olan Castillo, sol partinin lideri olarak devlet baskanligina aday gösterildi.

Castillo, baskanlik kampanyasi süresince Peru'nun kirsal bölgelerini atiyla dolasarak özellikle düsük gelirli halktan büyük destek gördü.

Ülkenin iç kesimlerinde etkili bir kampanya yürüten Castillo'nun en dikkati çekici slogani, "Zengin bir ülkede bir daha asla fakir insan olmayacak." oldu.

Castillo, seçildigi takdirde madencilik, gaz ve petrol gibi stratejik sektörleri millilestirecegini, özel sektörde de halkin yararina olacak sekilde birtakim degisikler yapacagini belirtti.

Tarim ve egitim bütçesini güçlü bir sekilde artirmayi vadeden Castillo, yolsuzlukla mücadelede kararli olacaklarini söyledi.

Castillo, 11 Nisan'da yapilan devlet baskanligi birinci tur seçiminde oylarin yüzde 19,83'ünü alarak yarisi ilk sirada tamamlamis, sagci aday Fujimori ise yüzde 13,37 ile ikinci sirada yer almisti.

Peru'nun yeni devlet baskani, ülkenin bagimsizliginin 200. yil dönümü olan 28 Temmuz'da, 2021-2026 döneminde görev yapacak.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile