Peru'da Muhalefet, Kongre'den Devlet Baskani Castillo'nun Görevden Azledilmesini Istedi

Güney Amerika ülkesi Peru'da, muhalif partiler, Kongre'den Devlet Baskani Pedro Castillo'nun "kalici ahlaki yetersizlik" nedeniyle görevden alinmasi talebinde bulundu.

Kongre'ye 28 imza toplayarak önerge veren 3 muhalif parti, Castillo'yu ahlaki yetersizligin yani sira seçim kampanyasi sürecinde verilen paralari yasa disi sekilde kullanmakla suçladi.

Peru yasalarina göre bir devlet baskaninin görevden alinmasi için 130 Kongre üyesinden 87'sinin oyuna ihtiyaç var.

Analistler ve yerel medya, verilen önergenin tartisilmasi ve kabul edilmesi için muhalif partilerin Kongre'de yeterli destege sahip olmadigini savundu.

Muhalefet, hükümetin medyaya kötü muamelede bulundugunu, topluma hesap vermedigini ve ifade özgürlügünün saglanmasi için hiçbir çaba göstermedigini öne sürüyor.

- Hükümetten tepki

Basbakan Mirtha Vasquez, muhalefetin suçlamalarina tepki göstererek, azletme talebinin halk iradesine ve demokrasiye yönelik bir saldiri anlamina geldigini söyledi.

- Peru'da Kongre faktörü

Peru’da eski Devlet Baskani Martin Vizcarra, 10 Kasim 2020'de Kongre'de yapilan oylamada, 105 lehte, 19 aleyhte ve 4 çekimser oy ile "kalici ahlaki yetersizlik" sebebiyle azledilmisti.

Vizcarra'nin 10 Kasim'da görevden alinmasinin ardindan geçici devlet baskanligi görevine gelen Manuel Merino da 15 Kasim'da Kongre baskisiyla istifa etmek zorunda kalmisti.

Ülkede önceki Devlet Baskani Pedro Pablo Kuczynski de hakkindaki görevden alma sürecinin ardindan 2018'de yilinda görevi birakmisti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile