Peru'daki Hükümet Karsiti Gösterilerde Can Kaybi 7'Ye Yükseldi

Peru'daki Hükümet Karsiti Gösterilerde Can Kaybi 7'Ye Yükseldi

Peru’da hükümet karsitlarinin polisle karsi karsiya geldigi gösterilerde hayatini kaybedenlerin sayisi 7’ye yükseldi.

Peru’da eski Devlet Baskani Pedro Castillo’nun Kongre’yi feshetmesinden sonra baslayan siyasi kriz sürüyor. Geçtigimiz hafta görevden alinan ve su anda gözaltinda tutulan Castillo’nun destekçilerinin sokaga inmesinin ardindan polisle yasanan arbedelerde can kaybi artiyor. Peru Ombudsman Ofisi Baskani Eliana Revollar, polis ve göstericiler arasinda yasanan çatismalarda can kaybinin 7’ye yarali sayisinin ise 32’ye yükseldigini duyurdu. Ülkedeki siyasi krize politik bir çözüm bulunmasi gerektigini söyleyen Revollar, "Bu gereksiz ölümlerin sorusturulmasi gerekiyor. Çünkü, kararlari zamaninda alsaydik bu durumu yasamazdik" dedi.

Öte yandan Apurimac Bölge Saglik Müdürlügü, 16 yasindaki Jonathan Encino Arias ve 18 yasindaki Wilfredo Lizarme’nin hayatini kaybedenler arasinda bulundugunu duyurdu.

Gösterilerde 119 polis yaralandi

Peru Ulusal Polisi’ne bagli Terörle Mücadele Müdürlügü’nden General Oscar Arriola, göstericilerle yasanan çatismalarda 119 polisin yaralandigini ve bazilarinin durumunun agir oldugunu söyledi.

Arriola, Peru medyasina yaptigi açiklamada, Andahuaylas kentindeki göstericilerin el yapimi dinamit ve saçmalar içeren patlayicilarla 14 polis merkezine saldirdigini belirtti.

Ülkenin güneyinde OHAL ilan edilmisti

Peru Devlet Baskani Dina Boluarte ise yasanan olaylar sonrasi protestolarin yogun yasandigi güney bölgelerinde 60 günlük olaganüstü hal (OHAL) ilan edildigini açiklayarak, 2024 yilinin Nisan ayinda erken seçime gidilmesi için harekete geçilecegini duyurmustu.

Peru’da 7 Aralik’ta Pedro Castillo Cumhuriyet Kongresi’ni feshetmis, Kongre ise bu karara uymayarak yaptigi oylama ile Castillo’nun görevine son vererek yerine Dina Boluarte’yi getirmisti. Castillo, olaylar sirasinda Meksika Büyükelçiligi’ne siginmaya çalisirken gözaltina alinmisti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile