Peşmerge Sözcüsü Yaver: Öcalan'la Diyalog Önemli Bir Gelişme, Görüşmeler Sürmeli'

Kuzey Irak'taki Bölgesel Kürt Yönetimi'nin Peşmerge Sözcüsü Cabbar Yaver, Türkiye'nin terör meselesini sona erdirme sürecinde Öcalan ile yapılan görüşmelerin "önemli bir gelişme" olduğunu söyledi.

Sözcü Yaver, İHA'ya yaptığı açıklamada, "PKK lideri Öcalan ile yapılan son görüşmeler, Türkiye'nin Kürt sorununu çözümünde önemli bir gelişmedir. Türk devletinin yetkili organlarının Öcalan'la görüşmesi, kendi iç meseleleridir. Başka ülkelerin buna karışma hakkı yoktur. Bizler federal hükümet olarak, bu meselenin diyalog yoluyla çözüleceğine inanıyoruz" dedi.

"ÖCALAN'LA DİYALOG KESİLMEMELİ" Çözüm sürecine dahil edilen "Öcalan'la diyalogun kesilmemesi gerektiğini" belirten Yaver, "Barışın sağlanması ve Türk toplumunun ikna edilmesi için siyasetçilerin, bilim adamlarının, sanatçıların, aydınların bu sürece ve bu diyaloğa dahil edilmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Yıllardır uygulanan askeri yöntemlerin tek başına sonuç vermediğinin görüldüğünü söyleyen Yaver, "Öcalan'la yürütülen görüşmelerin olumlu sonuçlanmasını ve diyalog sürecinin başlamasını ümit ediyoruz. Umarız artık insanların bu yüzden hayatlarını kaybetmemeleri için gerekli adımlar atılır ve Türk devleti ile Kürt siyasi partileri de hiçbir sornun çıkarmadan bu meseleyi çözmüş olur" diye konuştu.

Bölgede barışın sağlanmasına en çok kendilerinin sevineceğini söyleyen Peşmerge Sözcüsü Yaver, "Çünkü 2007 yılından bu yana sınırlarımız sürekli bombalanıyor. PKK ve Türk devletinin barışı sağlaması durumunda bu bombardımanlar sona erecek. Sınırda yeniden tarım ve hayvancılık gelişecek" dedi.

"KERKÜK MESELESİ TAMAMEN BAĞDAT HÜKÜMETİNİN UYGULAMALARININ SONUCUDUR" Bölgesel Kürt Yönetimi ile Bağdat'taki merkezi hükümet arasında yaşanan Kerkük gerilimine de değinen Yaver, "Bu konu ABD'nin Irak'ı Saddam yönetiminden devralan Amerikalı komutan Brimer döneminden şimdiye kadar devam etmektedir. Bu mesele Kürt bölgesinin iç meselesi değildir. Sorun tamamen merkezi hükümetin uygulamalarının bir sonucudur. Kerkük bu sorunlardan biri. Diyala, Selahaddin ve Ninova kentleri bu meseleye dahildir. Önceki merkezi hükümetin anayasasında bulunan 58'nci maddesi gereği bu kentler merkezi hükümete bağlıydı. Bu soruna çare bulmak için merkezi hükümet 2005 yılına kadar 140'ncı madde tasarısını uygulaması gerekiyordu. Maalesef iki yıldır bu madde (140) hiç uygulanmıyor. Sorun buradan kaynaklanıyor. Böylece bu mesele devam ediyor" şeklinde konuştu.

"PEŞMERGE GÜÇLERİ DİYALA,SELAHADDİN, NİNOVA VE KERKÜK KONUSUNDAKİ BELİRSİZLİK SONA ERİNCEYE BU KENTLERDE KALACAK" Peşmerge güçlerinin, bir yıldan fazla süredir özerk yönetimin dışında bulunan Kürt ve Araplar'ın yaşadığı şehirlerden Mandalin, Xanaqin ve Faşxabur'da da varlık gösterdiğini söyleyen Yaver, "Bu kentlerde siyasi partilerimizin teşkiları da bulunuyor. Bu kentlerin halkıyla diyaloglarımız devam ediyor. Bu kentlerin yapılanması için yeni projeler geliştiriyoruz. Erbil'de sürekli bu konuda toplantılar yapılıyor. Selahaddin, Diyala, Ninova, Kerkük'ün emniyeti ve güvenlik güçlerinin selameti için gerekli siyasi diyaloglar devam etmektedir" dedi.

Diyala, Selahaddin ve Ninova kentlerinin yönetiminin, federal (Kürt yönetimi) hükümete mi yoksa merkezi Irak hükümete mi bağlı olduğu konusundaki tartışmanın sürdüğünü belirten Yaver, "Bu dört vilayet için net bir karar alınana kadar bizim Peşmerge güçlerimiz bu bölgelerden çekilmeyecek" dedi.

"BAZI KOMŞU ÜLKELER KÜRT BÖLGESİ İLE BAĞDAT ARASINDAKİ MESELELERİN ÇÖZÜLMESİNİ İSTEMİYOR" Irak'ın komşu ülkelerle ilişkilerine de değinen Peşmerge güçlerini sözcüsü ayrıca, "Ortadoğu'da ülkelerin elbette birbirlerine siyasi etkileri olmaktadır. Mesela Irak'ın komşu ülkeler üzerinde bir etkisi vardır. Türkiye'nin de komşu ülkeler üzerinde çok etkisi vardır. Şüphesiz Irak'taki siyasi sorunlar, komşu ülkeleri de etkilemektedir" diye konuştu.

Yaver, "Şimdi, Irak'ta ve Ortadoğu ülkelerinde meydana gelen olaylar, sadece o bölgede yaşayan insanların sorunu olmaktan çıkıp, tüm Ortadoğu ülkelerinin sorunu haline gelmiştir. Ancak bazı komşu ülkeler, Irak merkezi hükümeti ile federal hükümet arasındaki sorunun çözülmesinden yana olmadığı gibi, çözüme engel olmaya çalışıyorlar" ifadelerini kullandı.

"Fakat gerek merkezi hükümet, gerekse federal hükümet olarak, tüm komşu ülkelerle ilişkilerimizi iyi tutmaya çalışıyoruz" diyen Yaver, "Hiç bir komşu ülkeyle ilişkilerimizi koparmadık. Kürt bölgeleriyle ilgili meseleyi halletmek için tüm kurumlarımızla çaba gösteriyoruz. Bu kentlerin yönetimini, federal hükümetin yönetimine alacağız. Dış ülkelerin bu konuda duyarlı olduğunu düşünüyoruz" dedi.

"TALABANİ'NİN YOKLUĞUNDA ETNİK ÇATIŞMALAR ÇIKABİLİR" Peşmerge sözcüsü Yaver, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin, Irak'ın yönetiminde etkisinin "büyük" olduğunu belirterek, "Yerel hükümet ile Irak merkezi hükümeti arasındaki bağlantıları sağlama noktasında çok önemli bir kişilik. Mam Celal ayrıca İran, Türkiye, Avrupa ülkeleri ve Amerika ile siyasi ilişkileri sağlam tutan bir devlet adamı. Tabi Irak Cumhurbaşkanı olarak da tüm Iraklıları bir arada tutan, karışıklıkların ortadan kaldırılması ve ülke yönetimi konusunda önemli bir etkiye sahip bir isim. Bugüne kadar birçok muhtemel karışıklığı ortadan kadırmayı başaran bir siyasetçidir" dedi.

Yaver, "Mam Celal'in hastalığı ve görevinden uzak kalması Irak'ta karışıklık ve ülkedeki etnik grupların birbirinden uzak kalması anlamına gelecektir. Sorunların daha da büyümesi ve etnik grupların birbirleriyle çatışması muhtemeldir. Bu yüzden Mam Celal, Irak için mozaik ve arabulucu kişiliğe sahiptir" diye konuştu.

"TALABANİ'NİN SAĞLIK DURUMU İYİYE GİDİYOR" Talabani'nin doktorundan her gün düzenli olarak bilgi aldıklarını söyleyen Yaver, "Doktorların verdiği bilgiye göre, sağlık durumu daha iyiye gidiyor. Kısa bir süre sonra ülkeye döneceğini söylüyorlar. İnşallah Celal Talabani sağlığına kavuşur ve Irak'ta bir olumsuzlukla karşılaşmayız. Çünkü tüm etnik grupların umudu, Mam Celal Talabani'dir" ifadelerini kullandı .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile