Demirci, yaptığı yazılı açıklamada, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde etkili olan zirai donun fındık ürününde hasara yol açtığını, zararın boyutu ile ilgili resmi kurumların çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti.
Henüz resmi sonuçlarının ortaya çıkmamasına rağmen, zararın büyük boyutlarda olduğunu iddia eden bazı kesimlerin piyasada panik havası oluşturma gayretinde olduğunu savunan Demirci, şu ifadelerde bulundu:
"Bölgemizde meydana gelen zirai donun hasar tespitleri ile ilgili henüz bağımsız kurum ve kuruluşlarca veya devletimizin yetkili makamlarınca bir sonuç açıklaması yapılmadan piyasanın spekülatif hareketlerle, devamlı yukarı çizgi yönünde hiç bir kimseye getiri sağlamayacağını düşünüyoruz. Bu bakımdan, elinde fındık olan üreticilerimizin, tüccarımızın, ihracatçımızın sakin ve olgun hareket etmesi gerekliliğinin bu piyasanın ve aktörlerinin hep birlikte adilane yaşamaları için gereklilik hatta bir zorunluluk olduğunu düşünüyor, fındık piyasasının tüm aktörlerini spekülatif hareketlere itibar etmemelerini diliyor ve itidalli davranmaya davet ediyoruz."
Demirci, gelecek sezon fiyatlarının yine 2013 mahsulünün sezon fiyatlarının bandında veya bunun biraz üstünde olacağını öngördüklerini belirterek, şöyle devam etti:
"2013 mahsulü tahmini fındık rekoltesi, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının fındık üreten illerde kurduğu komisyonlar marifetiyle, 572 bin 185 ton olarak belirlenmiştir. Bizim beklentilerimiz, 2013 mahsulü ürünün 620 bin ton civarında gerçekleşeceği yönündedir. 2013 ürünü fındık herkesin bildiği üzere bu sene 6,5-7 lira civarında işlem gördü. Ama yaşanan bu zirai don olayının sonuçları henüz sonuçlanmamışken ve çok fazla bilgi kirliliği var iken şu anda fındık piyasanın bu şekilde manipüle edilmesinin ve fiyatların yarıştırılmasının doğruyu yansıtmadığını düşünüyoruz. Fındık üretim alanı olan batı bölgesinde şu ana kadar aldığımız ve öğrendiğimiz bilgiler çerçevesinde herhangi bir zirai don zararı gerçekleşmemiş olduğunu biliyoruz. Bu bakımdan yeni sezon için yapılan gayri resmi çalışmalar çerçevesinde, gelecek sene batı bölgesinde 300 bin ton civarında fındık üretimi yapılacağını tahmin ediyoruz. Bizim bölgemizde (Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon) zirai don zararının neticesinde olası bu zararın yüzde 50 civarında olduğu tahmin edilirse, Doğu Karadeniz'de 250 bin ton civarında fındık olur, 60 bin tonda 2013 mahsulünden devredecek gibi gözüküyor. Bu durum da, geçmiş seneden devreden fındık miktarı ile Doğu ve Batı Karadeniz'deki üretimleri topladığımızda 2014 mahsulü fındık 620 bin ton civarında olur. Bu öngörü çerçevesinde de gelecek sezon fiyatlarının yine 2013 mahsulünün sezon fiyatlarının bandında veya bunun biraz üstünde olacağını öngörüyoruz."
Peygamber Sevdalıları Kutlu Doğum Haftası'na Hazırlanıyor
Giresun Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Demirci, fındıkta zirai don zararı etkilerinin çok büyük olduğu havası estirilerek, piyasada bir panik havası yaratılmak ve spekülatif hareketlerle piyasanın manipüle edilmeye çalışıldığını öne sürdü.