Fırat Kültür Merkezinde düzenlenen törenle başlayan sempozyumun açılış konuşmasını Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Fas Krallığı Alimler Akademisi Genel Direktörü Prof. Dr. Ahmet Abbadi, Türkiye Diyanet Vakfı Mütevelli Heyeti İkinci Başkanı Prof. Dr. Şerafettin Gölcük, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Raşit Küçük yaptı. Sempozyumun açılış konferansını ise Mısır Müftüsü Prof. Dr. Ali Cuma ve Prof. Dr. Hayrettin Karaman verdi.
Yoğun ilgi gören sempozyuma mesaj gönderen Fethullah Gülen Hocaefendi, sempozyumda günümüzde en çok ihtiyaç duyulan hususların peygamber yolu başlığı altında gündeme taşındığını vurgulayarak, "Müslümanlar Kuran ve sünnet kaynaklıdır; o, bu iki menbaın bağrından fışkırıp gelişmiştir. Müslümanlar bu ilahi nizama gönülden sahip çıkarak onu yaşayıp yaşattıkları sürece imrendiren bir millet olma konumunu korumuş ve hep başkalarına da örnek teşkil etmişlerdir." dedi. Müslümanların kendi değerlerini ihmal etmemeleri gerektiğini vurgulayan Gülen, yabancı kaynaklardan istifadeyi de kendi temel prensiplerine bağlamaları gerektiğini söyledi. Günümüz insanının ortaya koymuş olduğu her müspet şeyin yarınki nesillere en büyük armağan olduğunu söyleyen Gülen, "Hayatlarını dinin i'lasına adamış ilim ve fikir adamlarımızın dinin özündeki güzellikleri anlatması gerekiyor." ifadelerini kullandı.
AHMED ABBADİ: PEYGAMBERİMİZ, OLUŞTURDUĞU TOPLUMUN MODELİYDİ
Sempozyumun önemli misafirlerinden Fas Krallığı Alimler Akademisi Genel Direktörü Ahmed Abbadi sempozyumun Müslümanların için çok önemli olduğunu dile getirerek "Peygamber Efendimiz (sav) yaşadığı toplumda şahitti, şehitti, müeyyeddi. Oluşturduğu ideal toplumun modeli de kendisiydi. Fertten topluma, kendisinden sahabeye yaşadığı ortamı bir organizma haline getirdi ve insanlığa bahane bırakmadı." şeklinde konuştu. Günümüz insanları için Peygamberimizin ve vahiy ışığıyla oluşturduğu toplumun çok önemli olduğunu kaydeden Abbadi şöyle konuştu: "Efendimizin hayatımızın her sahasında oldu. Günümüzde onu bir bütün olarak ele alıp, ona göre hareket etmemiz lazım. Müslümanlar hangi pozisyonda olursa olsun kendi kendilerine 'Resullullah benim pozisyonumda olsaydı nasıl davranırdı' sorusuna cevap verebilmelidir."
Peygamber yolu sempozyumunun açılış tebliğini sunan Mısır Müftüsü Prof. Dr. Ali Cuma da, Müslümanları ötekiyle bir arada yaşama modelini ele aldı. Efendimiz döneminde 4 modelle Müslümanların yaşamlarını sürdürdüğünü belirten Cuma, bu dönemleri Mekke dönemi, Habeşistan dönemi, Medine'nin birinci dönemi ve Medine'de Müslümanların tamamen egemen olduğu son dönem olarak tanımladı. Müslümanların günümüzde de bir toplumda bu 4 esastan biri içerisinde yaşayacağını söyleyen Cuma, "Bu modellerin arka planını iyi bilmeliyiz. Çünkü bu modeller Müslümanların yararına yarayacak modellerdir" diye konuştu. Toplum ne kadar kötü olsa da Efendimiz onlarla yaşamasını bilmiştir diyen Cuma şu ifadeleri kullandı: "Sünneti ve sireti birlikte değerlendirerek Müslümanların dinamiklerini ele almalıyız. Efendimizin insanlara, hadiselere, devlet yönetimine, ibadetine ve bunun gibi birçok davranışına bütüncül bir şekilde ele alarak kendimize dersler çıkarmalıyız."
Sempozyuma Doğu ve Güneydoğu'dan katılan alimler Seyda Muhammet Ekinci, Seyyid Abdurrahman Baskın, Bitlis Medine Cami İmamı Nizamettin Yakışık ve Molla Abdullah Taylan, sempozyumunun önemine değinerek, "Peygamber efendimizin muhabbetini çocuklarımızın, komşularımızın ve alemi İslam'ın kalbine yerleştirmek lazım." görüşünü dile getirdi.