Peyzaj Mimari Öğrencileri 'Kuş Cenneti'nin Geleceğini Çizecek

Peyzaj Mimari Öğrencileri 'Kuş Cenneti'nin Geleceğini Çizecek

Samsun Büyükşehir Belediyesi Yusuf Ziya Yılmaz’ın konukları olarak gelen, Türkiye’nin 20 üniversitesinden peyzaj mimarisi bölümlerinde eğitim gören 40 öğrenci, Bafra ilçesindeki Kuş Cenneti’ni mercek altına aldı.

Peyzaj Mimarları Odası (PMO) Genel Merkezi bünyesindeki yaklaşık 40 peyzaj mimari öğrencisi Samsun’un Bafra ilçesinde buluştu. Büyükşehir Belediyesi ve Peyzaj Mimarları Odası Genel Merkezi işbirliği ile düzenlenen "PMO Genç Yaz Okulu Projesi" kapsamında Bafra’ya gelen genç peyzaj mimari öğrencileri Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ve AK Parti Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan’ın ev sahipliğinde Bafra ilçesindeki Kuş Cenneti’nde bir dizi inceleme ve araştırma çalışmalarına başladı.

Türkiye’nin 20 ayrı üniversitenin peyzaj mimarlığı bölümlerinde eğitim gören en başarılı 40 peyzaj mimarlığı öğrencisiyle başlarında da akademisyen öğretim görevlisiyle yürütülmeye başlanan çalışmalara Samsun Valiliği de destek verdi.

Türkiye’deki peyzaj mimarlığı bölümü öğrencileri Kızılırmak Deltası’nın geleceğine yönelik Kuş Cenneti’nin turizme kazandırılma çalışmalarını yaparak 6 Eylül 2015 tarihinde Samsun Kent Müzesi’nde hazırladıkları projelerle Samsunlu vatandaşların beğenisine sunacaklar.

Proje çalışmalarının ilk günü öğrencilerin bulundukları illerden Bafra ilçesindeki Kuş Cenneti’ne gelmesiyle başladı.

Kuş Cenneti’nde öğrencilerle bir araya gelen Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ve AK Parti Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan, katılımcılara Kuş Cenneti hakkında bilgiler verdi.

Projeyi önemsediklerini belirten Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, “İçinde bulunduğumuz alan Samsun’un Alaçam, Bafra ve 19 Mayıs ilçelerini içine alan, Kızılırmak’ın getirdiği alüvyonlu topraklardan meydana gelmiş bir Kuş Cenneti’dir. 50 bin hektarlık alanın içerisinde 21 bin hektarlık alan kısmı Ramsar sözleşmesi korunması altındadır. Ramsar sözleşmesi ile burası, doğanın nadide köşelerinden birisi olarak kabul edilmiştir. Burada Türkiye’nin hiçbir yerinde olmayan oranda mandalar, yılkı atları var. Daha da önemlisi Türkiye’de var olan 450 civarındaki kuş çeşidinin 340’ı burada yaşıyor. Türkiye’de yaşayan kuş türlerinin yüzde 90’ı burada var olanlardır. Burada 2 ayın içerisinde çeşitli tesisler, buranın turizm konusu haline gelmesi için bir takım çalışmalar başlatacağız” dedi.

Kendisinin de peyzaj mimari bölümü mezunu olduğunu ifade eden AK Parti Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan, “Ben peyzaj mimarı olduğum için bu projeyi çok önemsiyorum. Özellikle Kızılırmak Deltası’nın Kuş Cenneti’nin hem Samsunumuz hem de Türkiye için burayı çok önemsiyorum. 40 öğrencinin bu alan için çalışması ve yeni projeler sunması çok güzel. Dolayısıyla bu işin sonunda neler çıkacağını tahmin ediyorum. Burada biz ekolojik anlamda doğaya hiçbir zarar vermeden ekosistemi kullanmak istiyoruz. Bunu yaparken de çok önemli hassasiyetlerimiz var. Türkiye’de şu anda yaşatarak korumak ya da koruyarak aynı zamanda yaşatabilmek üzere hem akademik anlamda hem de pratik anlamda birçok çalışmalar yapılmakta. Ben inanıyorum ki biz şu anda burada hayal kurma ve bu hayali gerçeğe dönüştürme aşamasındayız” diye konuştu.

Konuşmaların ardından öğrenciler Kuş Cenneti’nde sahaya inerek proje çalışmalarına başladı.

15 gün boyunca sürece olan çalışmalarda öğrenciler yaptıkları projelerle Kuş Cenneti’nin geleceğini çizecekler.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile