Phaselis Antik Kenti'nde Otel Yapılacağı İddiası

Kemer'de bulunan Phaselis Antik Kenti sınırları içinde otel yapılacağı iddiası ve "ÇED gerekli değildir" kararı verildiği gerekçesiyle açılan dava kapsamında bilirkişi heyeti, incelemede bulundu.

Tekirova Mahallesi'ndeki Phaselis Antik Kenti'nde yapılacağı öne sürülen 5 yıldızlı otel planıyla ilgili açılan dava kapsamında orman mühendisi, çevre mühendisi ve mimardan oluşan 3 kişilik bilirkişi heyeti, bölgede inceleme yaptı.
Jandarma ekipleri çevrede güvenlik önlemi aldı, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar da incelemeleri takip etti.
Bilirkişi heyeti, incelemelerini tamamladıktan sonra bölgeden ayrıldı.
Sivil toplum kuruluşları adına basın açıklaması yapan Erdal Elginöz, 26 Aralık 2013'te Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün, bir firma tarafından Tekirova mevkisinde yapılması planlanan "Dream Of Phaselis" projesine "Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir" kararı verdiğini belirtti.

Phaselis Antik Kenti Arkeolojik Sit Alanı ve Beydağları Sahil Milli Parkı'nın 1. derece doğal sit ile korunan bir bölge olduğunu vurgulayan Elginöz, "Proje dosyasını incelediklerinde otelin bölgedeki son derece sağlıklı orman dokusunun yüreğine bir hançer saplama projesi olduğunu gördük. 2005 yılında gerçekleşmiş tahsis ile başlayan süreçle ilgili hukuka aykırı durumlar vardı. Bu nedenle Kemer, Tekirova ve Çıralı'dan yerel sivil toplum örgütleri, Antalya merkezli bazı meslek kuruluşları ile bölgede yaşayan vatandaşlar olarak projenin iptali istemiyle dava açtık" dedi.

Antalya İdare Mahkemesi'ne "ÇED gerekli değildir" kararının iptali için açtıkları davada, mahkemenin bilirkişi heyetinin keşfine karar verdiğini anlatan Elginöz, söz konusu otel projenin 185 bin metrekarelik, bin yataklı, 3 büyük, 13 de küçük havuz olmak üzere beton binalardan oluşacağını kaydetti.

Otele tahsis edilen alanın 20 bin metrekaresinin 1. derece antik sit alanı olduğunu ifade eden Elginöz, şöyle devam etti:
"Beydağları Sahil Milli Parkı içinde kalan otel projesi için, milli park uzun dönem planlarında uygunsuz düzenlemeler yapılmış, imar planları usule aykırı şekilde değiştirilmiştir. Otel inşaatı nedeniyle çok sayıda yetişmiş çam ağacı kesilecektir. Ağaçların sayısı ve maliyeti hakkında ÇED raporunda bilgi yoktur. Bu gerekçelerle açtığımız davada bilirkişi heyetinin bilimin ve adaletin gereğini yerine getireceğine, 'ÇED gerekli değildir' kararını iptal edeceğine inanıyoruz. Bilirkişi heyetinde arkeolog bulunmadığını da öğrendik. Bu eksikliğin giderilmesi için dilekçemizi Antalya İdare Mahkemesi'ne sunduk."
Elginöz, UNESCO Dünya Mirası yedek listesinde bulunan Phaselis'in korunmasının Türkiye için büyük bir kazanç olacağı dile getirdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile