Piknikçilere Kene Uyarısı

Piknikçilere Kene Uyarısı

Muğla Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Mustafa Nuri Ceyhan, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi olarak da bilinen ve kenelerden geçen hastalık konusunda Muğla yöresinde bulunan piknik ve mesire alanlarında tatillerini yapacak vatandaşları uyardı. Ceyhan, KKKA hastalığının sadece hayvanlarla uğraşanları değil, açık alanda piknik yapan vatandaşları da tehdit ettiğini söyledi.

Muğla Halk Sağlığı Müdürü Ceyhan yaptığı açıklamada, “ Keneler mayıs ayıyla beraber yeniden canlanmaktadır. İlkbahar ve yaz aylarında, pikniği sıkça tercih eden vatandaşlarımız piknik alanlarına gittiklerinde zeminle direk temas etmemelidirler. Oturacakları yere en azından bir örtü sermeliler. Kenelerden insanlara geçen KKKA( Kırım-Kongo Kanamalı Ateşinin) hastalığı, sadece çiftçilikle uğraşanlar için değil, pikniğe giden vatandaşlar için de tehlike oluşturmaktadır” dedi.

DOĞANIN HER YERİNDE KENE VARDIR

Ceyhan, kenenin doğanın her yerinde bulunduğunu belirterek, “Piknikte çorap, ayakkabı gibi koruyucu eşyaları çıkararak çıplak ayakla çimende yürümek yanlıştır. Vatandaşlarımız bu tür bir sosyal aktiviteyle stres atma çabası içindeyken, yeni bir tehlikeyle karşılaşabilirler. Kenelerin bu tür bir hastalığa neden olduğunu bilmek ve önlem almak gerekmektedir. Doğanın her yerinde keneler vardır. Dünyada keneyi yok etme çalışmaları hiçbir zaman başarılı olamamıştır. Keneyi doğadan yok edemeyeceğimize göre kendimizi korumalıyız. Unutmayın, vücuda yapışan kene ne kadar kısa zamanda vücuttan uzaklaştırılırsa hastalığın bulaşma riski o kadar azalabilmektedir. Kene ısırması vakası gerçekleşmesi halinde en yakın sağlık kuruluşuna müracaat ediniz” dedi.

KIRIM-KONGO KANAMALI ATEŞİ HASTALIĞI

Kırım-Kongo kanamalı ateşi (KKKA), ilk olarak hastalığın ismini aldığı Kırım ve Kongo’da görülen, virüs denilen mikropların sebep olduğu ölümcül seyredebilen bir hastalıktır. Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi, keneler tarafından taşınan Nairovirüs isimli bir mikrobiyal etken tarafından neden olunan ateş, cilt içi ve diğer alanlarda kanama gibi bulgular ile seyreden hayvan kaynaklı bir enfeksiyondur. Son yıllarda tedavide görülen gelişmelere rağmen, bu enfeksiyonlarda ölüm oranları hala yüksektir.

KENE ELLE ÖLDÜRÜLMEMELİ

Keneleri vücuttan uzaklaştırmak amacıyla, kenelerin üzerine sigara basmak veya kolonya ve gazyağı dökmek gibi yöntemlere başvurulmamalıdır. Zira bu uygulamalar kenelerin kusmasına sebebiyet verebileceğinden, kusmuktaki virüslerin, kan emmek için ısırdığı yerden vücuda girmesine neden olabilir. Hasta olan kişilerin kullandığı malzemeler ve tuvaletler çamaşır suyu ile dezenfekte edilmelidir. Kene ısırması vakası gerçekleşmesi halinde en yakın sağlık kuruluşuna müracaat ediniz.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile