Bu kapsamda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çalışma Genel Müdürlüğü ve ILO işbirliğiyle yürütülen "Ordu ilinde mevsimlik fındık tarımında çocuk işçiliğinin sona erdirilmesi projesi" çerçevesinde "Pikolo, daha iyi bir geleceğe büyümek" isimli belgesel izleyiciyle buluştu.
AA muhabirine açıklama yapan belgeselin yapımcısı Erkut Ertürk, projenin Ordu ilindeki fındık tarımında çocuk işçiliğinin sona erdirilmesi üzerine yapıldığını söyledi.
Ordu'daki çalışmaları belgelemek, sorunun kaynaklarının nereden çıktığını, bu durumu kültürel ve ekonomik olarak da incelediklerini belirten Ertürk, çözüm yollarını bulmak için proje ekibiyle çalıştıklarını ifade etti.
Ertürk, çocuk işçiliğindeki sorunu kendi kameralarından görmeye çalıştıklarını vurgulayarak, şunları söyledi:
"Belgeselin ilk gösterimi Ordu'da yapıldı. Ardından İstanbul ve şimdi de Ankara'da bir gösterim yaptık. Filmin vesile olmasını istediğimiz şey sadece projenin değil bununla çocuk işçiliğine dair dikkat çekmek. Projenin mütevazi bir şekilde ortaya koyduğu, mevsimlik tarımdan dolayı çocukların eğitim süreçlerinin aksaması ve buna yönelik çözüm önerilerini vurgulamak. Bu sadece fındık hasatının değil tüm Türkiye'de var olan mevsimlik işçilikle ilgili bir meseledir. Çünkü bu çocuklar, nisan ayında aileleriyle evlerinden çıkıyor, kasım gibi evlerine dönüyor. Toplamda 3 aylık okul döneminden muaf kalıyorlar. Bizim niyetimiz onlar okullarından uzaktayken eğitimlerinden de geri kalmamalarıdır."
Diğer illerde de gösterim yapılacağını bildiren Ertürk, belgeseli festivallere de göndereceklerini söyledi.
ILO Çocuk İşçiliği Program Sorumlusu Nejat Kocabay da çalışma ilişkilerinin yasal çerçeveye dayandırıldığı düzende çocukların çalışmadığı, okulda eğitim görmeleri umuduyla çalışmalarının sürdüğünü anlattı.
Kocabay, projede 252 çocuğun bir fındık sezonu boyunca eğitim olanakları sayesinde çalışma yaşamından çekildiğine dikkati çekti.
Bu sene bir hasat dönemi daha fındık tarımındaki çocukları izleyeceklerine değinen Kocabay, "Şu süreçte tespit ettiğimiz çocukları gittikleri yerlerde bulup bu sene, mevsimlik çalışma sürecine katılacakları dönem öncesinde bir müdahaleye tabii tutmak. Bu konuda da bakanlık ile çalışmaya devam ediyoruz" dedi.
-Efirli'de 3, Uzunisa'da 6 sınıf oluşturuldu
Belgeselde Ordu'daki 2013 yılı fındık hasatı süresince kamu ve yereL yönetimler, mevsimlik işçi aileleriyle çocukları, bahçe sahipleri, tarım aracıları eğitimciler ve yöre halkıyla gerçekleştirilen görüşmeler sonucunda hazırlanan belgeselde, mevsimlik tarımda çocuk işçiliğin nedenleri ve karşılaşılan sorunlar yansıtıldı.
Projeyle Türkiye'de mevsimlik gezici tarım işlerinde çocuk işçiliğinin sona erdirilmesine katkı sağlanması hedefleniyor.
Buna göre, Ordu Valiliği ve Perşembe Kaymakamlığı ile işbirliği içinde 2013 yılı fındık hasat mevsiminde proje faaliyetlerinin Uzunisa ve Efirli mevsimlik işçiler geçici yerleşim alanlarında yürütüldü.
Projede, 13 öğretmen, 1 psikolojik danışmanlık ve rehberlik uzmanı, 3 sosyal hizmet uzmanı, 1 anne ve çocuk sağlığı uzmanı, 3 meslek ve iş danışmanı ve 1 koordinatör olmak üzere 22 kişi proje kapsamında görev aldı.
Uzunisa ve Efirli mevsimlik işçiler için geçici yerleşim alanlarında yaşayan 5-16 yaş grubu çocuklara, 1 ay süresince eğitim verildi.
Uzunisa'da okul öncesi eğitim ayrı tutuldu, 7-16 yaş grubu çocuklar sınıfları ve performansları göz önünde tutularak 4 farklı gruba ayrıldı.
Efirli'de ikisi çadır sınıf olmak üzere 3 sınıf, Uzunisa'da 6 sınıf oluşturuldu ve çocuklar, yaşlarına ve akademik başarılarına göre sınıflara yerleştirildi. Fındık tarımında çocuk işçiliğine karşı üretici farkındalığını artırmak için 3 büyük fındık sanayicisi ve 8 toptancı ile işbirliği yapıldı.
Ayrıca kentin işlek yerlerine, ilçe ve köy giriş çıkışlarına özel tasarlanmış toplam 5000 afiş ve 100 pankart asıldı, genel kamuoyu duyarlılığı artışına katkıda bulunuldu.
Pikolo, Çocuk İşçilerinin Sesi Oldu
ILO, çektiği "Pikolo, daha iyi bir geleceğe büyümek" isimli belgeselle mevsimlik tarım işlerinde çocuk işçiliğiyle mücadele ediyor.