Yalvaç Müze Müdürü Burcu Karakurt Çelimli ise yönetmelik doğrultusunda kurtarma kazısı yaptıklarını ifade ederek, ''Bu alan ören yeri dışında. Bizim haber verme gibi bir zorunluluğumuz da yok'' dedi.
Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Özhanlı, yaptığı yazılı açıklamada, 4 yıldır Pisidia Antiocheia Antik Kenti'nde kazı başkanı olarak görev yaptığını belirtti. Geçen hafta definecilerin açığa çıkardığı lahdin Yalvaç Müze Müdürlüğü tarafından kurtarma kazısıyla müzeye taşındığını basın yayın organlarından öğrendiğini belirten Özhanlı, yapılan çalışmanın, ''baştan sona yanlışlarla dolu olduğunu'' savundu.
Lahdin bulunması ve müzeye taşınmasını basından öğrenmekten ekip olarak büyük üzüntü duyduklarını ifade eden Özhanlı, ''Lahit, kazı başkanlığına hiç haber verilmeden, müze yetkililerince yangından mal kaçırırcasına açılmış ve müzeye taşınmıştır'' ifadesini kullandı.
Özhanlı, ''lahdin plan ve kesit çizimleri yapılmadan, konumu belgelenmeden, kepçelerle sökülüp fotoğraf kareleri dışında hiç belgelenmeden müzeye taşındığını, kazıyı yapanların bilimsel kaygı taşımadıklarını, lahdin içindeki toprak ve kemiklerin malayla kazındığını ve kürekle el arabalarına atıldığını, lahit içindeki toprağın da elenmeden döküldüğünü'' iddia etti.
Ayrıca lahdin içinden çıkan iskelet ve hediyelerin de çizilerek belgelenmediğini öne süren Özhanlı, sadece kafataslarından yola çıkarak lahit içindeki iskelet sayısının 3 olduğu görüşüne varıldığını kaydetti.
Özhanlı, açıklamasında, ''Bu kurtarma kazısıyla hiç kazı çalışması yapılmamış nekropol alanında bulunan böylesine önemli bir lahdin, bilimsel olarak yayınlanması imkansızlaştırılmıştır. Antik kentin dört büyük nekropolünden biri olan bu alanda olası yüzlerce lahit içinde böylesine bir lahdin sökülüp götürülmüş olması, kurtarma değil büyük bir tahribattır'' ifadelerini kullandı.
-''Yönetmelik doğrultusunda kurtarma kazısı yaptık''-
Yalvaç Müze Müdürü Burcu Karakurt Çelimli de AA muhabirine yaptığı açıklamada, 14 Mart'ta antik kentin 400 metre batısında kaçak kazı olduğunun İlçe Emniyet Müdürlüğü yetkilileri tarafından kendilerine bildirildiğini söyledi.
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, ardından da Kazılar Dairesi Başkanlığı'na bilgi vererek yönetmelik doğrultusunda kurtarma kazısı yaptıklarını ifade eden Çelimli, şöyle konuştu:
''Kazı başkanı Mehmet Özhanlı konudan kendisini haberdar etmediğimizi ifade ederek sitem etmiştir. Bu alan ören yeri dışında, kendisinin sorumlu olduğu alanın dışında bir yerdir. Bizim haber verme gibi bir zorunluluğumuz da bulunmamaktadır. Sayın Özhanlı toprakların mala ile boşaltıldığını ve elenmediğini iddia etmiş, ancak bu doğru değildir. Lahit içinde yer alan topraklar el arabalarına doldurulmuş ve daha sonra ören yeri karşılama alanında elekten geçirilerek tasnif edilmiştir. Bu tasnif sonucunda içinde 50-60 civarında boncuk, 1 altın yüzük ve 1 Medusa başlı obje bulunmuştur.''
İlk incelemede, lahdin oraya başka bir yerden taşındığı görüşünün doğduğunu, bu nedenle de lahdi yerinde bırakmayı doğru bulmadıklarını vurgulayan Çelimli, bölgenin nekropol olup olmadığının da yapılacak sondaj sonrasında kesinlik kazanacağına dikkati çekti.
Isparta'nın Yalvaç ilçesindeki Pisidia Antiocheia Antik Kenti yakınlarında, 14 Mart'ta definecilerce çıkarılmak istenen geç Roma dönemine ait lahit, ihbar üzerine polisin müdahalesiyle koruma altına alınmış, Yalvaç Müzesi yetkilileri gözetiminde toprak altından çıkarılan lahit ve içindeki iskeletler, müzeye taşınmıştı .
Pisidia Antiocheia Antik Kenti Kazı Başkanı Doç. Dr. Özhanlı'nın Tepkisi
Yalvaç ilçesindeki Pisidia Antiocheia Antik Kenti Kazı Başkanı Doç. Dr. Mehmet Özhanlı, geçen hafta bir parçası defineciler tarafından toprak altından çıkarılan lahdin Yalvaç Müze Müdürlüğünce müzeye taşınmasına tepki gösterdi.