PKK'ya son 30 yılın en ağır darbesi!

PKK'ya son 30 yılın en ağır darbesi!

Terörle mücadele, 1990’lardan çok farklı bir konsepte oturtuldu.

"Tamamen temizlenene kadar" sloganıyla içeride ve sınırötesinde devam eden operasyonlarda, yüksek teknoloji, anlık ve havadan istihbarat ile başarılı koordinasyon öne çıkıyor. PKK'ya ağır darbe indiren uygulama, "son 30 yılın en etkili operasyonları" olarak nitelendiriliyor.

Kuzey Irak'taki terör kamplarına Türk Silahlı Kuvvetleri'nin düzenlediği hava harekatları PKK'ya darbe üstüne darbe indiriyor. Çözüm sürecini suistimal eden örgütün son yıllarda bölgeye yaptığı silah ve mühimmat yığınağının çok büyük bir kısmı, 23 Temmuz'dan buyana icra edilen operasyonlarla imha edildi. Milli yazılım ve sistemlerle nokta hedefe giden akıllı bombalar, Metina, Avaşin, Basyan, Zap, Gara ve Kandil'de bulunan ihanet depolarını 2 bini aşkın teröriste mezar etti. Gerek insanlı-insansız hava araçlarının gerekse de harekata katılan F16 ve F4-2020 savaş uçaklarının kameralarına yansıyan görüntülerde çoğu kez, 'bomba' bırakılan depolardan saatler boyunca patlamalar yükseldi. Savunma sanayiindeki milli hamlelerle kritik bazı teknolojik imkanlara kavuşan Mehmetçik, artık neredeyse, mağaradan kafasını çıkaran her teröristi takip edebiliyor. Bu da tabii, ihanet odaklarının huzurunu kaçırmaya yetti.

90'LARDAN ÇOK FARKLI


Halen devam eden operasyonlarda PKK'nın barınakları, kış hazırlığı için takviye edilen gıda ve malzeme depoları, doçka (uzun menzilli silah) mevzileri, lojistik depoları tam isabetle vurularak yerlebir edildi. Mücadeleye, özellikle 'havadan istihbarat' damgasını vurdu. Alınan bilgi üzerine insanlı ve insansız hava araçlarıyla (İHA) tespit edilen hedefler işaretleniyor, F-16 ve F4-2020 uçakları havalanıyor ve hedefleri vuruyor, ardından tekrar havalanan İHA'lar bölgeyi tarıyor. Hareketlilik sürüyorsa taarruz helikopterleri devreye giriyor. İHA'lar tekrar bölgeyi tarıyor ve hala hareketlilik varsa savaş uçakları hedefi bir kez daha bombalıyor. Gerektiğinde karadan jandarma özel harekat ve özel kuvvetler de devreye sokuluyor. Hedef 'tamamen temizlenene kadar' yürütülen operasyonlar, PKK'yla mücadelede 'son 30 yılın en etkili operasyonları' olarak nitelendiriliyor.

İNLERİNE GİRİYOR

Edinilen bilgiye göre, hava harekatında TÜBİTAK ve ASELSAN'ın ortak geliştirdiği 'Sentetik Açıklıklı Radar' yani 'SAR' sistemleri etkin olarak kullanıldı. Dünyanın en gelişmiş sığınak delici bombası yerli NEB'in ucuna takılan TÜBİTAK yapımı 'TEBER' hassas güdüm kitine lazerle nokta hedef vermeyi sağlayan SAR, terör yuvalarını darmadağın ediyor. SAR teknolojisinin hava şartlarından etkilenmeksizin görevini tam yapması da PKK'nın bilindik taktiklerine ağır darbe vurdu. Örgütün özellikle 'yağmurlu ve puslu havalarda' kurduğu tuzaklar, 'ıslak şemsiye' ile ilerleme yöntemleri artık bir işe yaramıyor. Dağlıca'da 16 askerimizin şehit düştüğü saldırıyı puslu havada yapan PKK, beklediğinin aksine, saldırının hemen ardından başlatılan operasyonlarda büyük kayıplar verdi.

KURŞUN YALNIZ TERÖRİSTE

Suriye'nin kuzeyinde batılı devletlerin ajanlarından 'şehir savaşı eğitimi' alarak Türkiye'ye dönen ve birçok il-ilçede ayaklanma başlatmak isteyen örgüt üyeleri, 'serhildan' girişiminde de çuvalladı. Sokakları bomba tuzaklı hendeklerle kapatan PKK'lılar, güvenlik güçlerinin titiz davranıp sivillere zarar vermeden yaptığı operasyonlarla şoke oldu. Çünkü örgütün hedefi, bölgeyi yargısız infazların yapıldığı 90'lı yıllara döndürmekti. Devletin yalnızca teröristi cezalandırdığını gören ve hassas muamelenin farkında olan yöre halkı ise, evinin önüne bombalı barikat kuran huzur ve istikrar düşmanı PKK'dan tiksinir hale geldi. Terörle mücadelede en büyük başarının bu faktör olduğu belirtiliyor.

Cirit'i fırlat hedefi vur


PKK'ya karşı yürütülen operasyonlarda milli helikopterimiz ATAK da etkili olarak kullanılıyor. Uçakların bombaladığı hedeflerden kaçan unsurlar ATAK ile ateş altına alınıyor. ATAK'ın ana mühimmatı 8 kilometre menzilli yerli CİRİT füzesi hainlere kaçış imkanı tanımıyor.

GARA KAMPI YİNE VURULDU

Hava araçlarının SAR sistemleriyle donatılması, Türk savaş uçaklarına hassas atış imkanı sağladı. Hedefi görme yolunda her türlü doğal engeli kaldıran SAR radarı, bombaların ucundaki hassas güdüm kitine verdiği bilgilerle, mühimmatı akıllı bombaya dönüştürüyor. Hem GPS hem de INS gibi küresel konumlandırma sistemleriyle teçhiz edilen hassas güdüm kiti, her hava şartında görebilen SAR'la birlikte ölümcül bir aparata dönüşüyor. Bombanın hedefine yaklaşırken sağa-sola veya yukarı-aşağı düzeltme hareketi otomatik olarak kanatçık kumandası ile gerçekleştiriliyor. Özellikle milli imkanlarla geliştirilen 'nüfuz edici bomba' NEB, bir mağaranın kapısından içeri girip kayayı metrelerce deldikten sonra patlıyor. Bombalar, orta irtifa 22 kilometre, yüksek irtifa 27 kilometre uzaktan bırakılabildiği için, NEB'leri taşıyan jetler, yerdeki uçaksavar ve hafif füzelerin tehdidi dışında kalıyor. 10 kilometreden fazla yükseklikte uçaklardan bırakılan ve 25 kilometre uzaktaki hedefi vuran akıllı bombalar, barınma alanlarını teröristler için cehenneme çeviriyor. Bunun son örneği dün Kuzey Irak'taki Gara bölgesinde yaşandı. Uçaklar Gara'da 13 ayrı noktadaki sığınak, barınak ve malzeme depolarını attığı bombalarla imha etti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile