Yaygınlaşan plastik atık ve naylon poşet kullanımına karşı toplumsal duyarlılık oluşturmayı hedefleyen gençler, kese kağıdı ve bez torbaları ücretsiz dağıtarak halkı bilinçlendirmeye çalışacak.
19 Mayıs Gençlik Merkezi ile İğne Deliği Gençlik Merkezi'nin 18-31 Temmuz tarihleri arasında birlikte düzenlediği dönemsel yaz projesi, zengin sanat ve kültür etkinliklerine sahne oluyor. Atakum ilçesindeki hayatı poşetleme atölyesinde gönüllü gençler, ekip çalışması, iletişim, sivil toplum, temizlik gibi konularda eğitimler görüyor. Fotoğraf vitray, resim, flamengo, fanzin, stüdyo, müzik, sosayal medya ve hayatı poşetleme atölyelerinde ise eğlenerek öğrenme fırsatı bulan gençlere zaman zaman da ev hanımları ile çalışan beyler de katılıyor.
Proje kapsamında hayat kalitesini geliştirmeye yönelik yenilikçi fikirlerin ele alınıp tartışıldığı atölyelerde giderek artan plastik poşet kullanıma karşı çözümler de geliştiriliyor. Bunlardan biri de kese kağıdı ve bez torba üretimi. Kadın erkek demeden hummalı bir şekilde üretim gerçekleştiren toplum gönüllüleri, boş zamanlarında topladıkları plastik atıklardan çeşitli tasarımlar da yapıyor. Gençler, ürettikleri organik ürünleri sergilemeye hazırlanıyor.
Proje hakkında bilgi veren İğne Deliği Gençlik Merkezi Sorumlusu Hilal Mertol, önemli bir çevresel soruna parmak bastıklarını belirtiyor. Bununla daha fazla sosyal sorumluluk projeleri üretebilmeyi ve çevresel bilinç uyandırabilmeyi amaçladıklarını ifade eden Mertol, "Projemizin hedef kitlesi 15-30 yaş arası gençlerdir. Genç Eğlence Projesi, gençlerin eğlenerek öğrenebilecekleri bir projedir. Proje kapsamında 'Hayatı Poşetliyoruz" atölyesi gerçekleştiriyoruz. Bilindiği üçere çok fazla tüketen bir toplumuz. Özellikle plastik atıkların geri dönüşümü milyonlarca yıl alıyor. Torunlara miras bırakılan tek şey plastik atıklar oluyor. Biz de plastik atık ve poşetlerin çevreye verdiği zarara karşı kese kağıdı ve bez poşet yapımı gerçekleştiriyoruz." dedi.
Toplumsal konularda farkındalık oluşturmak istediklerini dile getiren Toplum Gönüllüleri Vakfı 19 Mayıs Gençlik Merkezi Sorumlusu Sevcan Koç, "Çevremizde bir sürü poşet kullanıyoruz. Bunların bazılarını da geri dönüştüremiyoruz. Biz de buna birazcık dikkat çekmek, alternatif neler yapabilirizi konuşmaya başladık. 'Hayatı Poşetliyoruz' sloganıyla yola çıktığımız bu hayatı poşetlerken bunları da hayatımızda kullanmaya çalışıyoruz. Ürettiğimiz kese kağıtlarını bez torbaları daha aktif bir şekilde kullanmaya ve kullandırtmaya özen gösteriyoruz. Projemizle tüketicilerin de dikkatini çekmeyi hedefliyoruz. Tüm ürünlerimizi sokaklarda insanlara dağıtarak daha çok vatandaşa ulaşmaya çalışacağız.'' şeklinde konuştu.
Toplum gönüllüsü bedensel engelli Umut Gürel ise tüm engellileri projeye destek vermeye davet etti. Gürel, sözlerini şöyle sürdürdü; "Poşet atıklar çevremize zarar verdiği için bizde buna yönelik kese kağıtlarını ve bez torbalar üretiyoruz. Buradaki faaliyetlere katılıyorum. Bunları hayata sunacağız. Güzel olacağına inanıyorum. Benim gibi engelli arkadaşların hayata sarılıp aramıza katılmalarını istiyorum."