Soma maden faciasinin 8’inci yili dolayisiyla yazili açiklama yapan Polat, HAK-IS Konfederasyonu olarak, 13 Mayis 2014’te Manisa’nin Soma ilçesinde meydana gelen maden faciasinda hayatini kaybeden madencilerle is kazalarinda hayatini kaybeden emekçileri rahmetle andiklarini belirtti.
Her yil dünyada ve Türkiye’de yüzlerce, binlerce insanin, koruyucu önlemlerin alinmamasi ya da ihmal sonucu hayatini kaybettigini, yasanan ölümlü kazalarin, alinan önlemlerin yeterli olmadigini gösterdigini vurgulayan Polat, "Is yerlerinde yasanan, onlarca isçinin hayatini kaybetmesine neden olan felaketleri is kazasi olarak tanimlamak dogru ve gerçekçi degildir." degerlendirmesini yapti.
Bu yasananlarin "is cinayeti" oldugunu belirten Okan Polat, sunlari kaydetti: "Gerekli ve yeterli önlemler alinmadigi, denetim zaafi giderilmedigi, cezalar caydirici olmadigi, is sagligi ve güvenligi alaninda bir zihniyet dönüsümü yasanmadigi sürece bu tür kazalarin gündemimizden hiç düsmeyecegi maalesef görülmektedir. Is kazalarini ve is kazalarinda ölümü önlemenin yolu sendikalasmanin önünün açilmasindan geçmektedir. Sendikalasmanin önünün açilmasi ve toplu sözlesme sisteminin uygulanmasi ile hem gelir adaletsizligi ve kayit disi önlenecek hem de ölümlü is kazalarinin önüne geçilecektir. Insan odakli bir çalisma anlayisinin hakim oldugu, bilimin ve teknigin gereginin yapildigi, nitelikli egitimin önemsendigi bir çalisma ortaminda is cinayetlerinin önlenebilecegi bir gerçektir. Maden emekçilerini, Konfederasyonumuz bünyesinde bulunan Öz Maden-Is Sendikamizin çatisi altinda örgütlenmeye ve haklarini aramaya davet ediyoruz."
Polat Açiklamasi 'Ölümlü Is Kazalarini Önlemenin Yolu Sendikalasmanin Önünü Açmaktir'
Hak Is Konfederasyonu Manisa Il Baskani Okan Polat, "Is kazalarini ve is kazalarinda ölümü önlemenin yolu sendikalasmanin önünün açilmasindan geçmektedir." ifadesini kullandi.