Polatlı'da Tepreş Şenliği Yapıldı

Ankara'nın Polatlı ilçesinde yaşayan Kırım Türklerinin her yıl geleneksel olarak düzenledikleri Tepreş Şenliği yapıldı.

Polatlı Kırım Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği'nin Üç Pınar köyünde gerçekleştirdiği Tepreş Şenliği'ne, Polatlı Kaymakamı Gürsoy Osman Bilgin, Belediye Başkanı Yakup Çelik, CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği 1. Başkatibi Deniz Zolotaröv, Polatlı Müftüsü Mehmet Muslu, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Şenlikte Kırım Türküleri söylendi, halk oyunları gösterileri yapıldı ve yöresel yemek yarışması gerçekleştirildi.

Şenlik kapsamında hazırlanan ve etkinliğe katılanlara ikram edilen Tatar yemekleri ziyaretçilerden yoğun ilgi gördü.

CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu,Ttepreş'in dostluğu, kardeşliği arkadaşlığı gösterdiğini, Polatlı'da 9'uncusu gerçekleştirilen şenliğin devamını dilediklerini, sürekliliği için de bunu Kültür Bakanlığının desteklemesi gerektiğini söyledi.

Kaymakam Gürsoy Osman Bilgin, ilçede görev yaptığı süre içerisinde 5'inci kez Tepreş Şenliği'ne katıldığını, Polatlı'nın 12 köyünde ve ilçede de Kırım kökenli vatandaşların yaşadığını, asayiş yönünden en güvenli köylerin Tatar köyleri olduğunu, ülkenin en çalışkan en sadık halklarından birisinin de Kırım Tatar Türkleri olduğunu söyledi.

Kaymakam Bilgin, gelenek ve göreneklerini sürdürme, gelecek nesillere aktarma yönünde çaba sarf eden Polatlılı Tatar Türklerini tebrik ettiğini sözlerine ekledi.

Belediye Başkanı Yakup Çelik ise ''Kırım Türkleri, Tatar kardeşlerimizin kendi kültürlerini gelecek nesillere aktarmak hususunda gösterdikleri gayretin somut bir işareti yıllardan beri gerçekleştirdikleri Tepreş geleneğidir. İsmail Gaspıralı'nın ifadesiyle 'Dilde, Fikirde, İşte birlik' ifadesi bizim Anadolu coğrafyasındaki birliğimizin, dirliğimizin, bütünlüğümüzün paylaşmamızın yegane bize özgü ifadelerinden birisidir' diye konuştu.

Polatlı Kırım Türkleri Derneği Başkanı Ali Sait Temurer ise yaklaşık 150 yıldır yaşanan sürgünlerde Kırım Türklerinin dünyanın çeşitli yerlerine dağıldıklarını, bu yerlerden birisinin de Polatlı olduğunu söyledi.

Temurer, '' Bizler burayı yurt edindik. Anadolu kültürünün, kültür mozağinin bir parçası, bir taşı olduk. Kırım'da, Romanya'da ne yapıyor isek yani toprakla uğraşıyor idik. Burada da toprakla uğraşıyor, çiftçilik yapıyoruz. Ocaklarımızda hep Kırım ateşi yanıyor. 1990'lı yıllarda Mustafa Abdulcemil Kırımoğlu'nun önderliğinde başlayan Kırım'a göç harekatının mücadelesini destekliyoruz ve bu dönüş ve sürgünlerde hayatını yitiren bütün soydaşlarımı rahmetle anıyorum. 1992 yılında kurulan derneğimiz Kırım Tatar geleneğini yaşatmayı ve gelecek kuşaklara aktarmayı göreve bildi" ifadelerini kullandı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile