Çalışma kapsamında, Tekirdağ il sınırlarında bulunan ortaokul ve liselerde, eğitim ve öğretim gören, öğrenciler arasında, farklı sosyal ve kültürel özelliklere sahip ailelerin çocuklarına ötekileştirilme hissiyatının yok edilmesine ve akran zorbalığının ortadan kaldırılması hedefleniyor.
Namık Kemal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Okutman Elif Gezgin, Namık Kemal Üniversitesi Konferans Salonu'nda "Akran Zorbalığı Konusunda Toplumsal Duyarlılığın ve Farkındalığın Arttırılması" konulu konferansta, ilk ve orta öğretim öğretmenlerine konuyla ilgili bilgi verdi.
Zorbalığın 1982 yılında Norveç'te yaşanan öğrenci intiharları ile ilk defa literatüre girdiğini, yaşıt çocukların ya da aralarında küçük yaş farkı olan çocuklarda, akran zorbalığı ile karşılaşıldığını belirtti.
Çocukların, şiddet içeren tavırlarını çoğu zaman dikkate alınmadığını, çocuk ve ergenlerin saldırgan davranışlarını ciddiye almayarak, mağdur olan çocukların sessizce olanlara katlanmasına sebep olunduğunu vurgulayan Gezgin, akran zorbalığını bir sorun olarak görmek, gerekli önlemleri almak ve uygulanabilecek müdahale programları geliştirilmesi gerektiğini söyledi.
Dünya genelinde ergenler arasındaki ölümler incelendiğinde, akran zorbalığı sebebiyle intihar en büyük oranı oluşturduğunu kaydeden Gezgin, "Biz büyükler, çocuklara yaşlarından ötürü birbirlerine uyguladıkları şiddeti görmezden geliyoruz. Diyoruz ki çocuktur yapar, çocuklar arasında bunlar olur, onlar bunu kendi aralarında halleder, oysa şunu göz ardı ediyoruz ki ,bizler çocuk ve ergenlerin saldırgan tavırlarını ciddiye almayarak, mağdur çocukların yaşadıkları bu mağduriyeti, daha fazla katkı sağlamış oluyoruz" dedi.
Öğrencilere, öğretmenlere ve velilere okulda yaşanan zorbalık olaylarının yaygınlığı, zorbalığın sebepleri ve sonuçları hakkında doğru ve kapsamlı bilgiler verilmesi gerektiğini aktaran Gezgin, okulda zorbalık sorununun yaygınlığı saptanması, zorba ve kurban öğrencilerin, zorbalığa ilişkin tutum ve inançlarının ne olduğunun belirlenmesi gerektiğini kaydetti.
Konferansa, Tekirdağ Emniyet Müdürü Halil Turan Erol, Tekirdağ Vali Yardımcısı Ahmet Büyükçelik, İl Mili Eğitim Müdürü Halis İşler, Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şefik Kurultay ve ilçe emniyet müdürleri ile öğretmenler katıldı.
Polis 'Akran Zorbalığına' Farkındalık Oluşturacak
Tekirdağ Emniyet Müdürlüğü, Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü tarafından, Çocukları ve Gençleri Koruma Projesi (ÇOGEP) kapsamında, akran zorbalığı konusunda toplumsal duyarlılığı ve farkındalığı arttırmak amacıyla çalışma başlattı.