Ahilik geleneklerinden biri olan ve şehit ailelerine yardım için kurulan ’Orta Sandığı’ uygulaması hakkında bilgi veren Polis Eğitim Merkezi Müdürü Kasın Varol, eğitim faaliyetleri yanında kültürel faaliyetlere de destek olmak adına 15 günde bir program düzenlediklerini söyledi.
Eğitim Merkezi Müdürü Varol, “Konferansta hocamızın söylediği bir kavram bizim çok hoşumuza gitti. Öğrencilerimiz bunun hayata geçirilip geçirilemeyeceğini talep ettiler. O kavram da orta sandığı kavramı idi. Bunu biraz araştırdık. Orta sandığının Osmanlı’dan itibaren Ahilik kültürüyle kurumsallaştığını ve toplum hayatına mal olduğunu gördük. Amaç esnaf arasında dayanışmayı sağlamak olarak görülse de darda kalanlara, yardıma muhtaç olanlara yardım seferberliği olarak uygulanmış. Öğrencilerimizin de isteği üzerine biz bunu uygulamayı planladık. Şu anda ülkemizin içinde bulunduğu ortamda terör nedeniyle çok sayıda şehidimiz var. Şehitlerimizin geride kalan eş, çocuk, kardeş, anne ve babalarına yardım amacıyla valiliklerimiz çeşitli kampanyalar düzenliyor. Orta sandığı ile öğrencilerimizin her ay düzenli olarak yaptığı yardımları valiliklerimiz tarafından açılan kampanyalara aktaracağız.” dedi.
Birlikteliği temin etmek amacı ile böyle bir uygulamaya gittiklerini anlatan Varol, şöyle konuştu:
“ Yine ilerleyen dönemde burada biriken paralarla öğrencilerimiz ve personelimiz arasında ihtiyacı olanlara da vereceğiz. Birlik, beraberlik ve sosyal dayanışmayı temin etmek amacıyla oluşturulan bir gelenek. Zaten Kırşehri Ahiliğin merkezi. Okulumuz da Kırşehir’de olduğu için POMEM öğrencileri Ahiliğin bir kurumsal yapısı olan Orta Sandığı’nı burada kurmak suretiyle tüm Türkiye’ye örnek olacak. Bu amaçla yola çıktık. İnşallah öğrencilerimiz, Bayırbucak Türkmenlerine yaptıkları anlamlı yardımları şehitlerimizin emanetleri için de sürdüreceklerdir. Onlara çok teşekkür ediyorum.”
Polis Eğitim Merkezinde Orta Sandığı Uygulaması
Kırşehir Polis Eğitim Merkezi ’Orta Sandığı’ uygulamasına başladı.