Havaların ısınmasıyla birlikte düğün mevsiminin başlamasını da göz önüne alan polis ekipleri, öncelikle halkı gürültü kirliliğine karşı uyaracak. Afiş ve bilboardla yapılan bilgilendirme çalışmalarının ardından gürültüye sebep olanlar hakkında hem 20 bin lirayı aşan idari para cezası uygulanacak hem de cumhuriyet savcılığında suç duyurusunda bulunulacak. Türk Ceza Kanunu’nun ‘Başka bir kimsenin sağlığının zarar görmesine elverişli bir şekilde gürültüye neden olan kişi, iki aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır’ şeklindeki 183’üncü maddesine göre, gürültüye sebep olanlar mahkemelerde de yargılanacak. Yıldırım İlçe Emniyet Müdürlüğü tarafından hazırlanan ‘Gürültü Kirliliğine Son’ projesiyle ilçe sınırlarında düğün konvoylarında korna çalmak, abartılı egzoz kullanmak, gece geç saatlere kadar eğlenerek çevresini rahatsız etmek gibi konulara karşı polis ekipleri alarma geçti. Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği (BESOB)'nde düzenlenen projenin tanıtım toplantısında konuşan Yıldırım İlçe Emniyet Müdürü Doç. Dr. Sıdık Ekici, gürültü kirliliğinin, insan sağlığı üzerinde fiziksel ve psikolojik etkinin yanı sıra performans düşürücü etkisinin de olduğunu söyledi.
Halkın desteğini almadan hiçbir projenin başarılı olmayacağının altını çizen Emniyet Müdürü Ekici, öncelikle halkı konuyla ilgili bilgilendireceklerini söyledi.
Ekici, “Siz, gece gürültülü şekilde eğlenirken bebeğini uyutmaya çalışan anneyi veya sabahın erken saatlerinde işine gitmek zorunda kalan vatandaşlarımızı unutmamamız lazım.” dedi.
Bursa Emniyet Müdür Vekili Ahmet Pehlivan da projenin zamanla şehir geneline yaygınlaştırılacağını açıkladı.
BESOB Başkanı Arif Tak da gürültü kirliliği konusunda esnafların da duyarlı davranacağını dile getirdi. GÜRÜLTÜYE SEBEP OLANLAR HEM PARA CEZASI HEM HAPİSLE YARGILANACAKYıldırım ilçesi genelinde afiş ve broşürlerle vatandaşları bilgilendiren polis ekipleri, projenin tanıtımını yaptıktan sonra gürültüye sebep olanlara karşı idari yaptırım yoluna gidecek. 2872 Sayılı Çevre Kanunu’nun 20’nci maddesine göre, standartlara aykırı şekilde gürültü ve titreşime neden olanlara, konutlar için 674 TL, ulaşım araçları için 2 bin 29 TL, atölyeler için 6 bin 769 TL, fabrika, şantiye ve eğlence gürültüsü için 20 bin 317 TL para cezası yazılabilecek. 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu kapsamında ise başkalarının huzur ve sükununu bozacak şekilde gürültüye neden olan kişiye 88 TL, işletme sahibine ise bin 856 liradan 9 bin 294 TL’ye kadar para cezası yazılabilecek. 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 183’üncü maddesinde ise başka bir kimsenin sağlığının zarar görmesine elverişli bir şekilde gürültüye neden olan kişi de iki aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılacak. Proje kapsamında, saat 24.00’den sonra gürültü yapanlar ise polis tarafından men edilecek. Emniyet ekipleri, 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu doğrultusunda araçlarında ses, müzik, görüntü ve haberleşme cihazlarını kamunun rahat ve huzurunu bozacak şekilde kullananlara da 77 TL ceza uygulayacak. Öte yandan, projenin tanıtımı kapsamında özel halk otobüslerine de özel giydirmeler yaptırılacak. İlçe genelinde 35 bin broşür vatandaşlara dağıtıldı.
Polis Gürültü Avına Çıkacak, Yasaya Uymayan 2 Yıl Hapis İstemiyle Yargılanacak
Bursa’da, gürültü kirliliğine karşı polis ve esnaf odaları işbirliği yaparak yeni bir projeyi hayata geçiriyor.