Polis Kimyasal Tehditle Savaşa Hazırlanıyor

Emniyet Genel Müdürlüğü , "Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik ve Nükleer" tehlikelere karşı polisin eğitimine başladı. Bu kapsamda Türkiye'nin belirli bölgelerinde, silahlı tehdidin ve ikincil risk oluşturabilecek bir bombanın etkisiz hale getirilmesi görevlerini yapabilecek tam donanımlı operasyon timleri oluşturulacak.


AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, günümüzün en büyük tehditlerinden biri olan kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer tehlikelere karşı, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca hazırlanan "Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik ve Nükleer Tehlikelere Dair Görev Yönetmeliği" geçen yıl mayıs ayında Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Söz konusu yönetmeliğe göre de kamu ve özel sektör kurum ve kuruluşlarına bir yıl içinde kendi görev yönergelerini hazırlama yükümlülüğü getirildi.

EGM'nin KBRN tehlikelerine dair görev yönergesi de Kriminal Dairesi Başkanlığınca hazırlanarak 3 Eylül 2013'te yürürlüğe girdi.

EGM'de merkez ve taşra teşkilat birimlerinin ilgili yönetmelik ve yönerge doğrultusunda verilen görevleri yerine getirebilmesi amacıyla, Kriminal Dairesi Başkanlığı, Bomba İmha ve İnceleme Şube Müdürlüğü nezdinde, fizik, kimya ve biyoloji lisans mezunu teşkilat personellerinden oluşan KBRN eğitmen kadrosu kurdu.

Oluşturulan kadro, gerek yurt içinde, gerekse yurt dışında aldığı eğitimlerle üst düzey KBRN eğitim ihtiyacını karşılayabilecek seviyeye geldi.

EGM, bu doğrultuda, merkez ve taşra teşkilat birimlerine, KBRN konusundaki görevleri kapsamında, "KBRN farkındalık eğitimi", "KBRN ilk müdahalesi eğitimi", "KBRN uzmanı temel eğitimi" olacak şekilde 3 aşama hazırladı.

Plan çerçevesinde 81 il emniyet müdürlüğüne akıllı sınıflar vasıtasıyla canlı olarak "KBRN farkındalık eğitimi", KBRN olaylarına çevre emniyeti, güvenlik kontrolü ve karayolu trafiğini düzenleme görevleri bulunan Ankara İl Emniyet Müdürlüğünün ilgili birimlerine de KBRN ilk müdahaleci eğitimi verildi.

Bu eğitimle tüm illerde mevzuat çerçevesinde çevre emniyeti, güvenlik kontrolü ve karayolu trafiğini düzenleme görevlerini ifade edebilecek eğitimli ve donanımlı ekipler oluşturulmakta olduğu belirtildi.

Yetkililer, "Ülkemizin belirli bölgelerinde, ilgili mevzuat çerçevesinde verilen silahlı tehdidin etkisiz hale getirilmesi ve ikincil risk oluşturabilecek bir bombanın etkisiz hale getirilmesi görevlerini ifade edebilecek tam donanımlı KBRN operasyon timleri oluşturulacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

KBRN tehdidin sadece savaş ortamında değil, günlük hayatta, sanayi ve nükleer reaktörlerden kaynaklanan kazalarda, afetlerde ve teknolojinin taşınması sırasında yaşanan kazalarda da ortaya çıkabileceğini belirten yetkililer, İstanbul İkitelli'deki hurdalıkta atık radyasyonlu kaynakların aile faciasına neden olmasını ve Çernobil felaketini örnek gösterdi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile