Fevziye Cengiz'in avukatı Hanife Yıldırım, olay günü Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi'nde görevli nöbetçi doktor A.K'yi, müvekkiline yapılan işkenceyi raporunda belirtmediği iddiasıyla İzmir Tabip Odası'na şikayet etti.
İzmir Tabip Odası, 21 Kasım 2012'de doktor A.K. hakkında "adli vakaların muayenesinde ve rapor tanziminde gerekli özeni göstermemek" iddiasıyla başlattığı soruşturma sonucunda uyarı cezası verdi.
Avukat Yıldırım, uyarı cezasının yetersiz olduğunu, A.K'nin mesleksel bilgi ve becerilerini insan onuruna ters düşecek amaçlarla kullanmak, işkence yapmak, işkenceye katılmak veya işkence olarak nitelendirilebilecek işlem ve davranışlarda bulunmak, işkence bulgularının tespitinde gerçeğe aykırı rapor düzenlemekten geçici olarak 15 günden 6 aya kadar meslekten alıkoyma ile cezalandırılması istemiyle TTB Yüksek Onur Kurulu'na başvurdu.
TTB Yüksek Onur Kurulu, dosyadaki bilgi ve belgelerin incelenmesi sonucunda, A.K'nin uyarıyla cezalandırılmasına ilişkin kararın bozulmasına oy birliğiyle karar verdi. Bunun üzerine yeniden toplanan İzmir Tabip Odası, eski kararında direndi. Fevziye Cengiz'in avukatı Hanife Yıldırım, TTB Yüksek Onur Kurulu'na başvurusunu yeniledi.
TTB ikinci başvuruya ilişkin yaptığı değerlendirme sonucunda, doktor A.K'ye, adli raporun düzenlenmesinde gerekli özen ve dikkati göstermediği, uyulması gereken kurallara uymadığı gerekçesiyle 6023 sayılı kanunun 39. maddesi ile TTB Disiplin Yönetmenliğinin 4. maddesi kapsamında bin 66 lira para cezası verilmesine karar verdi.
Doktor A.K, hakkında İzmir 10. Sulh Ceza Mahkemesi'nde görevi kötüye kullanma suçundan 6 ay ila 2 yıl arasında hapis istemiyle açılan davada beraat etmişti.
Fevziye Cengiz'in polis merkezinde dövülmesine ilişkin "işkence ve eziyet", Cengiz hakkında ise "basit yaralama ve hakaret" suçlamasıyla ağır ceza mahkemesinde açılan davada ise sanık polisler T.D. ve N.A'nın beraatine, B.S. ve H.Y'ye oy çokluğuyla "memurun zor kullanma yetkisini aşarak kasten yaralama" suçundan 1 yıl 3'er ay hapis cezası verilmesine ve cezanın ertelenmemesine karar verilmişti. Fevziye Cengiz ise "görevli memura direnme" suçundan beraatine, "hakaret" suçundan ise 442 gün karşılığı 8 bin 440 lira para cezasına çarptırılmış ve hükmün açıklanması geri bırakılmıştı.
- Olay
Karabağlar'da faaliyet gösteren müzikhollere yönelik 17 Temmuz 2011 tarihinde yapılan denetimde, "kimliksiz olduğu, izinsiz çalıştığı ve polise mukavemette bulunduğu" gerekçeleriyle hakkında işlem yapılmak üzere polis merkezine götürülen Fevziye Cengiz'in, darp edildiği iddia edilmiş ve karakoldaki güvenlik kamerasının kaydettiği görüntüler basına yansımıştı.
Karşılıklı şikayetler üzerine Fevziye Cengiz hakkında ''kamu görevlisini basit yaralama ve hakaret'' suçlarından, dört polis memuru hakkında da ''işkence'' suçundan açılan davalar daha sonra tek dava dosyasında birleştirilmişti.
Polis Merkezindeki Kadına Dayak Görüntüleri
Türk Tabipler Birliği (TTB) Yüksek Onur Kurulu, İzmir'de gözaltına alınan Fevziye Cengiz'in polis merkezinde dövülmesine ilişkin hastane raporunu düzenleyen doktora, bin 66 lira para cezası verilmesini kararlaştırdı.