Avrupa Birliği(AB)'ye aday ülkelerin AB standartlarına uyum sağlayabilmeleri amacıyla 2008 yılı Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) Programlaması çerçevesinde Emniyet Genel Müdürlüğü'nce yürütülen projenin açılış töreni yapıldı.
Emniyet Genel Müdürlüğü Dikmen binasındaki Mavi Salonda yapılan törende konuşan Almanya Proje Lideri Peter Vowe, polis ve jandarmanın soruşturma kapasitesini geliştirmek için birlikte işbirliğinin yapılacağını söyledi. Pratik ve teknik olarak kullanılan şeylerin transferini sağlamak istediklerini dile getiren Vowe, projenin sadece para alma, bilgi alıp verme olmadığını belirterek, tüm tarafların aynı seviyede çalışarak hedeflere ulaşılması gerektiğini ifade etti. 18 ay boyunca sürecek proje kapsamında karşılıklı anlayışın ülkeler arasındaki ağı güçlendireceğini dile getiren Vowe, bu sayede iki ülkenin birbirinden birçok şeyi öğrenme imkanı bulacağını kaydetti.
Türkiye Proje Lideri ve KOM Başkanı Ahmet Pek, ülkelerin organize suçlarla bireysel olarak mücadele etmesinin zor olduğuna dikkat çekerek, ancak çok yönlü işbirliği sayesinde başarıya ulaşılacağını söyledi. Türkiye'nin bilgi ve birikimini paylaştığını anlatan Pek, amaçlarının mevcut kapasitelerini güçlendirmek olduğunu belirtti. Proje için 1 milyon 500 bin euro ayrıldığını anlatan Pek, birçok ekipman ve malzemenin birimlere kazandırılacağını dile getirdi.
Avrupa Birliği Delegasyonu Başkan Yardımcısı Tibor Varadı, bunların bir tanesi olduğunu ve şu ana kadar belki 100'den fazla projenin gerçekleştirildiğini söyledi. Organize suçların uluslararası bir fenomen olduğuna dikkat çeken Varadı, sorunun sadece Türkiye'nin bir sorunu olmadığını vurguladı. Siber ve bilişim suçlarıyla birlikte organize suçların çeşitlendiğini anlatan Varadı, terör ve bilişim suçlara yönelik olarak AB'nin değişikliklere yönelik çeşitli vurgulara yöneldiğini kaydetti. Siber ve Bilişim, Tanık Koruma Programı gibi birçok konuda projelerin olacağını anlatan Varadı, Türkiye'deki yenilikler ve ilerlemeler Avrupa tarafından memnuniyetle karşılandığını ifade etti. Varadı, Türkiye'nin AB üyeliğini desteklediklerini vurguladı.
Almanya Adli Polis Eyalet Müdürü Dieter Schürmann, teknik araçların, etkili ve akıllıca kullanılmasının organize suçlarla mücadelede önemli olduğunu söyledi. Projenin başarılı olmasının sonraki çalışmaları olumlu etkileyeceğini dile getiren Schürmann, Türkiye'nin organize suçlarla mücadele konusunda başarılarını ve çalışmalarını kaydetti. Türkiye'nin bir geçiş ülkesi olmasından dolayı organize suçlar konusunda önem arz ettiğini anlatan Schürmann, polis işbirliğini daha derinlikli hale getirmek istediklerini ifade etti.
İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Bahrettin Demirer ise bir Karadeniz fıkrası anlatarak katılımcıları tebessüm ettirdi. Demirer, 600 kişinin proje kapsamında eğitileceğini ifade etti.