Polisten vatandaşa: Delilleri koruyun, onlar heyecanlanmaz, yalan söylemez

Suç ve suçluyla mücadelede teknolojik gelişmeler ışığında 'Delilden sanığa ulaşma' prensibini benimseyen polis, vatandaşları 'olay yerindeki deliller'

Suç ve suçluyla mücadelede teknolojik gelişmeler ışığında 'Delilden sanığa ulaşma' prensibini benimseyen polis, vatandaşları 'olay yerindeki deliller' konusunda uyardı. "Deliller dilsiz birer kanıttır. Delillerin heyecan anında aklı kaçmaz. Deliler sessiz bir tanıktır." diyen olay yeri dedektifleri, şüphelinin yalnızca parmak izleri değil saçları, elbisesinin lifleri, kırdığı bardağın parçaları, kullandığı aletin izleri, sıyırdığı boya, bıraktığı ya da üstüne bulaştırdığı kan ve artıkların da delil olabileceğini söylüyor.

Bursa İl Emniyet Müdürlüğü Olay Yeri İnceleme ve Kimlik Tespit Şube Müdürlüğü'nün resmi internet sitesinde suç ve suçlularla mücadelede 'delil'in önemi anlatılıyor. Vatandaşların karşılaştıkları olumsuz durumlarda olay yerine müdahale etmeden polisi beklemesinin tavsiye edildiği açıklamada, bir suça karışmış şüphelinin geride bıraktığı tüm izlerin delil olabileceğine dikkat çekiliyor. Zanlının olay yerinde bıraktığı delillerin heyecan anında aklı karışmayan tanıklar olduğunun vurgulandığı açıklamada delilin tanımı da şöyle yapılıyor: "Olay yeri incelemesi sırasında olay yeri-fail-mağdur ilişkisini ortaya koymak amacıyla olay yerinde elde edilen her türlü maddelere 'delil' denilir."

Delillerin henüz hukuki nitelik kazanmamış maddi (fiziksel) olgular olduğunun kaydedildiği açıklamada, olay yerinden elde edilen delillerin aksi ispat edilene kadar geçerliliklerini koruduğu belirtildi. Türk hukuk sisteminin 'serbest delil sistemi'ni benimsediğinin anlatıldığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Bu açıdan her şey delil olabilir. Olay yerindeki deliller, polisçe hazırlık soruşturmasında suçun ve suçlunun tespit edilip yakalanmasını, mahkeme aşamasında bu verilerle aydınlatılmasını, masumların aklanmasını ve suçluların ceza almasını sağlamak için önemlidir. Suç konusu olan olayın mahiyetini açıklar. Suçun kimler tarafından, nerede, ne zaman, ne amaçla, ne ile, nasıl ve kime karşı işlendiği sorularının cevaplarının bulunmasında yardımcı olur. Anayasamız vicdani delil sistemini benimsemiştir. Hakimler, kanaatlerini kanuna ve hukuka uygun olarak bilimsel verilerle birleştirip ona göre hüküm vermektedirler. Olay yerlerinde delillerin neler olabileceğini tahmin etmek, tam bir listesini yapmak, bunlar olay yerinde bulunabilecek delillerdir, bunları arayın veya 'bunlar olur' demek, mümkün değildir. Olay yerinde, olayın türüne, işleniş şekline ve sonucuna göre çok değişik deliller bulunabilir. Olay yerinde her şey delil olabilir. Örneğin; mermi çekirdeğinin koltuk döşemesi içine girmesi, kanın halıya bulaşması gibi. Zanlı nereye bassa, nereye dokunsa, arkada ne bıraksa, farkında olmasa bile kendisi aleyhine sessiz bir tanıktır."

Gelişen teknolojiyle birlikte delilden faile gitme oranı da arttı. Sadece Bursa'da 2008 ve 2009 yıllarında yüzlerce olay, olay yerinden elde edilen delillerle aydınlatıldı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile