Politikacı Yazar Al-Najim: Irak'taki su sorununun önüne geçilmeli

Politikacı Yazar Dr. Mohammed Mohammed Al-Najim, Irak'taki su sıkıntısına dikkat çekerek, Türkiye'nin bölgedeki su sıkıntısını çözmesi noktasında bekl

Politikacı Yazar Dr. Mohammed Mohammed Al-Najim, Irak'taki su sıkıntısına dikkat çekerek, Türkiye'nin bölgedeki su sıkıntısını çözmesi noktasında beklentilerinin olduğunu açıkladı.

Irak temalı Ortadoğu Kongresi için Hatay'a gelen Irak Yüksek Öğrenim Bakanlığı'ndan politikacı yazar Dr. Mohammed Mohammed Al-Najim, Irak'ta geçen 40 yıl içerisinde suya yönelik herhangi bir çalışma yapılamaması nedeniyle bölgede ciddi anlamda su sıkıntısı çekildiğini belirtti. Al-Najim, Irak'ın sınır komşusu olan Türkiye'den birçok konuda olduğu gibi bölgede yaşanan su sıkıntısı hakkında da yardım beklediklerini söyledi.

Gerek sivil toplum örgütleri gerekse üniversiteler aracılığı ile ilişkilerin artırılabileceğine vurgu yapan Al-Najim "Türkiye'nin Irak'a sadece Kürt meselesinden yaklaşması doğru değildir. Türkiye'nin Irak'a bir bütün olarak bakması gerekiyor. Kürt meselesi burada aşılması gereken konu olarak ele alınmalıdır." dedi.

Iraklılar olarak PKK meselesine baktıklarında her türlü terör ve şiddet eylemlerine karşı olduklarını, ancak bölgedeki hiçbir ülkenin Irak'ın iç işlerine karışmasını istemediklerini aktaran Al-Najim, "Bu problemi diyalogla çözeceğimize inanıyorum. Bizler gerek İran'ın gerek Türkiye'nin gerekse Arap ülkelerinin bizim içişlerimize karışmasını istemiyoruz. PKK'nın da bizim topraklarımızda bulunmasını kabul etmiyoruz. Türkiye ve Irak arasında demokrasi ortak unsurdur. Osmanlı döneminde Türkiye Irak'ta zaten vardı. Dolayısıyla Irak halkı Türk halkını çok iyi biliyor. Ortak bir tarihimiz ve ortak paydaşlarımız var. Ancak Türkiye hükümetinin bütün Irak toplumuna açılması gerekiyor. Sadece Kürt açısından bakmaması gerekiyor Irak'a." ifadelerini kullandı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile