Polonya Basbakani Morawiecki Açiklamasi 'Rusya, Moldova Hükümetini Tehdit Ediyor'

Polonya Basbakani Morawiecki Açiklamasi 'Rusya, Moldova Hükümetini Tehdit Ediyor'

Polonya Basbakani Mateusz Morawiecki, Rusya’nin Moldova hükümetini çesitli sekillerde tehdit ettigini ve özgürlük isteyen bir ulusa daha gözdagi vermeye çalistigini söyledi.

Polonya Basbakani Mateusz Morawiecki, resmi temaslarda bulunmak üzere geldigi Moldova’nin baskenti Kisinev’de Moldova Basbakani Dorin Recean’la bir araya geldi. Bölgedeki güvenlik ve iki ülkenin ticari iliskilerinin ele alindigi görüsme sonrasi ortak basin toplantisi düzenlendi.

Polonya Basbakani Mateusz Morawiecki, geçmiste Moldova ve Polonya iliskilerinin iç içe geçtigini, bu durumun her iki ülkeyi çevresinde beliren tehditlere karsi is birligi yapmaya yönlendirdigini söyledi.

Moldova ile birlikte Ukrayna’ya yardim etmeye çalistiklarini dile getiren Basbakan Morawiecki, "Rusya’dan gelen hibrit savasi tehdidini, enerji ve gaz santajini, enerji saldirisini, Moldova, Polonya’da görünür olan Rus enflasyonunu ve aktif Rus propagandasini çok iyi anlamaktayiz. Bunlar bugün mücadele ettigimiz zorluklar" ifadelerini kullandi.

"Transdinyester’deki Rus garnizonu Moldova için ek bir tehdit"

Her iki ülkenin bir yili askin süredir savasin gölgesinde yasadigini, savasin yol açtigi sorunlarla mücadele ettigini belirten Morawiecki, ancak Rusya tehdidinin gölgesi ile Transdinyester’deki Rus garnizonunun varliginin Moldova üzerinde ek bir agirlik olusturdugunu, Moldova’nin bu durumla mücadele etmek zorunda oldugunu söyledi.

"Rusya, Moldova hükümetini çesitli sekillerde tehdit ediyor, her zamanki gibi özgürlük isteyen bir ulusa gözdagi vermeye çalisiyor" diyen Morawiecki, Avrupa Birligi’nin bir parçasi olmaya çalisan, komsulariyla baris içinde yasamak için çalisan Moldovalilarin bu çabalarina hak ettigi karsiligin verilmesi gerektigini ifade etti.



"Polonya’nin fonlariyla 260 projeyi hayata geçirdik"

Moldova Basbakani Dorin Recean ise bölgede barisin saglanmasi kadar istikrarin da önemli oldugunu, bu durumun hem vatandaslar hem de is dünyasi için huzurlu bir ortam olusturma imkani sundugunu belirterek, ülkesinin modernizasyonu projelerine sundugu katkilardan ötürü Polonya’ya tesekkür etti. Bugüne kadar Polonya’nin sundugu fonlarla 260 projeyi hayata geçirdiklerini belirten Basbakan Recean, Polonyali is adamlarini ülkesine yatirim yapmaya davet etti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile