Polonya'da Binlerce Kisiden Hükümet Karsiti Protesto

Polonya'da Binlerce Kisiden Hükümet Karsiti Protesto

Polonya’nin baskenti Varsova’da binlerce kisi ana muhalefet partisi Platforma Obywatelska’nin (Vatandas Platformu) organize ettigi yürüyüsle hükümeti protesto etti.



Sonbaharda parlamento seçimlerinin düzenlenecegi Polonya’da ana muhalefet partisi Platforma Obywatelska (Vatandas Platformu) baskent Varsova’da düzenledigi yürüyüs ile hükümetin politikalarini protesto etti. "Pahaliliga, yolsuzluga, hukukun ayaklar altina alinmasina" karsi düzenlenen yürüyüs için ülke çapindan tüm parti teskilatlari otobüslerle sabah saatlerinde baskente gelirken, yürüyüse diger muhalefet partilerinin liderleri de katilim gösterdi. Polonya’da komünizm yönetiminde gerçeklesen kismen özgür seçimlerin 34’üncü yildönümünde düzenlenen yürüyüse Nobel Baris Ödülü sahibi eski Cumhurbaskani Lech Walesa da katildi.



Öglen saatlerinde Rozdrozu Meydani’nda toplanan vatandaslar daha sonra Sato Meydani’na (Plac Zamkowy) dogru yürüyüse geçti. 3,5 kilometrelik mesafeyi yaklasik 3 saatte kat eden katilimcilar yürüyüs boyunca sik sik hükümet karsiti sloganlar atti. Resmi makamlar katilimci sayisina iliskin henüz bir açiklama yapmazken, organizatörler katilimin 500 bini civarinda oldugunu söyledi.



"Özgür, güvenli, yesil Polonya için hayatimi feda etmeye hazirim"

Göstericilerin Sato Meydani’na ulasmasinin ardindan konusma yapan Platforma Obywatelska’nin lideri Donald Tusk, yillardir ülkenin Polonya’yi sevmeyi beceremeyen, dayanisma sözcügünü çarpitan, her gün özgürlüklerini parça parça alanlar tarafindan yönetildigini, bugün kendilerini hiç kimsenin bölmesine ve yikmasina izin vermeyeceklerini göstermek için toplandiklarini söyledi.

Tusk, "Özgür, hukukun egemen oldugu, güvenli, dürüst, temiz ve yesil bir Polonya istiyoruz. Kendi kendini yöneten, Avrupali Polonya istiyoruz. Polonya yeniden bu yedi maddede siraladigim gibi olsun diye hayatimi feda etmeye hazirim" dedi.



Her gün yasalarin ihlal edilmesine, Polonyali kadinlarin asagilanmasina, yolsuzluga, hirsizliga, pahaliliga, yalana ve sansüre karsi olanlarin hükümetin de karsisinda oldugunu söyleyen Tusk, "Sizlerin huzurunda bu seçimlere kazanmak, hesap sormak, insanlarin hatalarini onarmak ve Polonyali aileleri uzlastirmak için gidecegimiz sözünü veriyorum. Sizlere kötülükle hesaplasma, insanlara verilen zararlari telafi etme, Polonyalilari birlestirme sözü veriyorum" dedi.

Tusk’un konusmasinin ardindan protesto gösterisi olaysiz sekilde sona erdi.

Sosyal medya hesabi üzerinden açiklama yapan Polonya Basbakani Mateusz Morawiecki ise, "Uzun yillar siyasetin içinde olan yasli tilkilerin hükümet karsiti yürüyüs düzenleyip bunu vatandasin kendiliginden protestosu olarak sunmasi beni biraz güldürüyor." ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile