Polonya'nin Oder Nehri'nde Ekolojik Felaket

Polonya'nin Oder Nehri'nde Ekolojik Felaket

Polonya’nin Oder Nehri’ne dökülen kimyasal atik nedeniyle 10 ton balik telef oldu. Hükümet ekolojik felakete yönelik sorusturma baslatirken, nehir ekosisteminin iyilesmesinin yillar alacagi ifade edildi.

Polonya’nin Almanya sinirindaki Oder Nehri’nde "ekolojik bir felaket" yasaniyor. Polonya Basbakani Mateusz Morawiecki yaptigi açiklamada, Oder Nehri’ne kasitli olarak “büyük miktarda kimyasal atik” döküldügünü ve bu durumun çevre felaketine yol açtigini ifade etti.

Nehir ekosisteminin iyilesmesinin yillar alacagini belirten Basbakan Morawiecki, sorumlulardan hesap soracagina dair halka söz verdi. Morawiecki, "Büyük miktarda kimyasal atik, kasitli olarak Oder Nehri’ne döküldü. Bu konunun pesini birakmayacagiz. Suçlular agir bir sekilde cezalandirilana kadar dinlenmeyecegiz” diye konustu.

Ulusal Su Yönetimi Idaresi Baskani Przemyslaw Daca ise yaptigi açiklamada, nehirden 10 ton ölü baligin çikarildigini duyurdu. Daca, "Bu, devasa ve korkunç bir ekolojik felaketle karsi karsiya oldugumuzu gösteriyor" dedi.

Ülkede büyük tepkiye yol açan ekolojik felaketin ardindan Oder Nehri’nin temizlenmesi için askerler görevlendirildi. Ülkenin batisindaki Zielona Gora kentindeki bir balikçi dernegi de kirlilik nedeniyle balikçilik faaliyetlerinin durduruldugunu aktardi.

Almanya: "Kirlilik hakkinda bilgilendirilmedik"

Alman medyasi ise kimyasal atigin "civa" oldugunu belirtirken, resmi makamlardan kimyasal atigin içerigine dair açiklama yapilmadi. Alman yetkililer, Polonya yönetiminin nehirdeki kirlilik hakkinda kendilerini bilgilendirmeyerek uluslararasi yükümlülüklerini yerine getirmedigini ifade etti.

Bir tekne kaptaninin ise Alman makamlarini ölü baliklar hakkinda ilk olarak 9 Agustos’ta uyardigi ögrenildi.

Almanya Federal Çevre Bakanligi Sözcüsü Christopher Stolzenberg gazetecilere yaptigi açiklamada, Alman makamlarinin durum hakkinda daha fazla bilgi almak ve talep edilen her türlü yardimi saglamak için Polonyali mevkidaslariyla temasa geçtigini söyledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile