Polonya Ordusundan Gövde Gösterisi

Polonya Ordusundan Gövde Gösterisi

Polonya’da Silahli Kuvvetler Bayrami ülke çapinda törenlerle kutlandi. Polonya ordusunun gövde gösterisine dönüsen törende ilk defa Sovyet yapimi askeri araçlar kullanilmadi.



Polonya ordusunun Bati Avrupa’ya ilerleyen Sovyetler Birligi ordusunu baskent Varsova yakinlarinda geri püskürtmesinin 83’üncü yildönümü Silahli Kuvvetler Bayrami kapsaminda Polonya’da coskuyla kutlandi. Yurt genelinde konserler, piknikler, çesitli sergi ve yarismalar düzenlenirken, törenlerin en görkemlisi ise baskent Varsova’da gerçeklesti. Hava sicakliginin 32 dereceyi bulmasina ragmen on binlerce Polonyali, baskentteki töreni izlemek için Vistül Nehri’nin kiyisindaki Fontanna Park ve çevresine akin etti.

Baskentteki törende Polonya Milli Savunma Bakani Mariusz Blaszczak’in konusmasinin ardindan Polonya Cumhurbaskani Andrzej Duda ulusa seslendi. Cumhurbaskani Duda, "Polonya özgür, bagimsiz ve güvende olsun diye savas alanlarinda kanlarini dökenlere saygilarimi sunuyorum. 1920 yilinda hem vatanimiz için hem de Bati için Bolsevik yayilmayi durduran zaferle Polonyali askerler tarihin akisini degistirdi" ifadelerini kullanarak, bugün gelinen noktada güvenlik meselesini konusmanin kaçinilmaz oldugunu söyledi.



“Bagimsiz Polonya’nin dayanagi bagimsiz Ukrayna’dir”

Cumhurbaskani Duda, "Herkes güvenligin ne kadar temel bir mesele oldugunu görüyor. Bugün yeniden tehlikeli zamanlarda yasamak zorunda kaldik. Ülkemizin dogu sinirinin ardinda Rus saldirganliginin yol açtigi savas acilar, ölüm ve iztirap getirdi. Maalesef ki bunun sonu görünmüyor. Ukrayna ayni zamanda Polonya’nin yardimlari sayesinde kendini savunuyor, savasiyor. Bugün Ukrayna’ya destegimizi elestirenler Polonya’nin güvenliginin neye dayandigini anlamiyorlar. Bagimsiz Polonya’nin dayanagi bagimsiz Ukrayna’dir, bagimsiz Belarus’tur." dedi.



Ukrayna savasinin hemen öncesinde ülkesinin Rusya ve Belarus’un hibrit saldirilarinin hedefi oldugunu söyleyen Duda, Polonya’nin dogu sinirini basariyla koruyan güvenlik güçlerine tesekkürlerini ederek, devlet olarak provokasyonlara gelmediklerini ve de gelmeyeceklerini söyledi.



"Bayraktarlar, F-35’ler, Abrams tanklari ile ordumuzu modernize ediyoruz"

Son 8 yilda Polonya’nin güvenliginin güçlendirilmesi, ordunun yeniden yapilandirilmasi konusunda önemli adimlar attiklarini belirten Duda, "2015 yilindan önce asker sayisi, askeri birimlerin sayisi azaltildi. Bu yanlis politikaya dönüs yok. 2015 yilinda asker sayisi 97 bin, tümen sayisi 3 idi. Bugün Polonya ordusunda 170 binden fazla asker görev yapiyor, besinci tümeni olusturmaktayiz. Komuta sistemimizi güçlendiriyor, Abrams ve K2 tanklari, Apache, Black Hawk helikopterleri, Bayraktarlar, F-35, F-16’lar ile ordumuzu modernize ediyoruz. Hiç kimse, hiçbir zaman ülkemize saldirma cesareti bulamasin diye ordumuzu modern silahlarla donatmaya devam edecegiz." dedi.



Cumhurbaskani Duda’nin konusmasinin ardindan 2 bin askerin resmi geçit töreni basladi.

Polonya’da görev yapmakta olan ABD, Ingiltere, Romanya ve Hirvatistan askerleri de Polonyali askerlerle beraber yürüdü. Parasütçülerin gösteri yaptigi törende, top atislari yapildi.

Rosomak zirhli personel tasiyicilari, kundagi motorlu havan toplari, Krab ve K9 top obüsleri, HIMARS roketatarlari, Abrams, Leopard 2, Güney Kore yapimi K2 tanklari, Borsuk piyade savas araçlari, Baobab-K mayin döseme araçlari yani sira çok sayida teknik, tibbi ve lojistik aracin geçisi vatandaslarin büyük begenisini topladi.

Sovyetler Birligi yapimi herhangi bir askeri araç törende kullanilmadi

Törenin en çok ilgi çeken kismi ise 100’e yakin hava aracinin uçusu oldu. F-16, FA-50 savas uçaklari, nakliye uçaklari, Black Hawks, AW101 helikopterlerinin geçisleri alkis topladi. Polonya ordusunun gövde gösterisine dönüsen Varsova’daki tören ilk defa Sovyetler Birligi yapimi herhangi bir askeri araç, teçhizat ve ekipmanin kullanilmadigi tören oldu.

Polonya Silahli Kuvvetleri Bayrami kapsamindaki kutlama törenleri 2020 ve 2021 yillarinda Covid-19 salgini, geçtigimiz yil ise Ukrayna’daki savas dolayisiyla düzenlenmemisti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile