Popocatepetl Yanardagi'nda 24 Saat Içinde Ikinci Patlama

Popocatepetl Yanardagi'nda 24 Saat Içinde Ikinci Patlama

Meksika’daki Popocatepetl Yanardagi’nda son 24 saatte ikinci kez patlama meydana geldi.



Meksika’daki Popocatepetl Yanardagi’nda dün meydana gelen patlamanin ardindan son 24 saat içinde ikinci bir patlama meydana geldi. Meksika Ulusal Afet Önleme Merkezi (Cenapred) tarafindan yapilan açiklamada, patlamanin etkisiyle yanardagda lav ve kül çikisi oldugu kaydedilirken, küçük çapli bir volkanik deprem meydana geldigi bildirildi.



Yanardagdan çikan küllerin 1 kilometre yüksekliginde bir bulut olusturdugu ve kuzeydogu yönünde ilerleyerek bu bölgede kül yagisina neden olabilecegi bildirildi.

Sagliga zararli olabilecek kül yagisi nedeniyle Puebla ve Tlaxcala eyaletlerinde yasayan vatandaslara zehirlenmeye karsi önlem almalari konusunda çagri yapildi. Yetkililer patlama sonucu her an yanardagdan parça düsebilecegine dikkat çekerek vatandaslara yanardagdan uzak durmalari konusunda uyarida bulundu. Aztek dili olan Nahuatl’da “Duman çikaran dag” anlamina gelen Popocatepetl 5 bin 452 metre yüksekligiyle Kuzey Amerika’nin ikinci büyük yanardagi konumunda yer aliyor. Kraterinin çapi 900 metre ve derinligi 150 metre olan Popocatepetl’in 16 kilometre kuzeyinde ise ikizi olan Iztaccihuatl Yanardagi bulunuyor. Öte yandan, en son dün patlama gerçeklesen Popocatepetl Yanardagi’nda, geçtigimiz Eylül ayinda üç, Ekim’de iki, Aralik ayinda ise üç kez patlama meydana gelmisti.

(Saim Sevinç / IHA)
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile