İşte tecavüze uğradığını iddia eden kadınlar ve suçlamaların perde arkası;
İngiltere polisi, WikiLeaks internet sitesinin kurucusu Julian Assange'ı tutukladı. Assange kararının perde arkasında ise iki kadının, tecavüz suçlaması yer alıyor. Assange, 14 Aralık'taki mahkemeyi demir parmaklıkların arkasında bekleyecek. Kararla ilgili yorum yapmamayı tercih eden Erdoğan ise Wikileaks konusundaki tartışmalara ise yine temkinli yaklaştı!
İngiliz basını, Assange'ın TSİ 11.30 sırasında Londra'daki bir polis merkezine kendi isteğiyle gittiğini, burada gözaltına alındığını bildirdi.
Daha sonra Londra'daki Westminster Mahkemesi'ne çıkartılan Assange'ın tutuklanmasına karar verildi. Assange, 14 Aralık'taki duruşmaya kadar tutuklu kalacak.
Gözaltına alınma İsveç'in, tecavüzle suçlanan Assange için Avrupa çapında tutuklama emri çıkartması ile gerçekleşmişti.
İngiliz polisi dün akşam, İsveçli yetkililerden ellerine tutuklama emrinin ulaştığı konusunda Assange'ın avukatı Mark Stephens'ı bilgilendirdi. Stephens müvekkilinin, hakkındaki suçlamaların ne olduğunu bilmek istediğini ve adını temize çıkarmak istediğini söyledi.
39 yaşındaki Avustralyalı gazeteci İsveç'te taciz suçundan aranıyor. Assange ise hakkındaki taciz suçlamalarını reddediyor.
SÖZCÜ: DURMAYACAĞIZ
Wikileaks'in kurucusu Julian Assange'ın avukatı Mark Stephens, İsveç'te müvekkili aleyhinde yürütülen cinsel taciz soruşturmasının "siyasi içerikli" olduğunu savunarak, bu iddialara karşı mücadele vereceklerini söylemişti.
WikiLeaks sözcüsü, yaptığı açıklamada, Jullian Assange'ın gözaltına alınmasını basın özgürülüğüne yapılan bir saldırı olarak değerlendirdi.
Wikileaks'in son olarak ABD Dışişleri Bakanlığının yazışmalarıyla ilgili yayımladığı belgeler tepkilere neden oldu. ABD ve İngiltere gibi ülkeler bu belgelerin yayımlanmasının, ülkelerin güvenliği açısından tehlike teşkil ettiğini bildirmişti.
SUÇLAMALARIN PERDE ARKASI
Daily Mail gazetesinin haberine göre, Assange'ın İngiltere'de tutuklanmasına yol açan süreç, ağustos ayında Stockholm'de başladı. Habere göre Assange, bir seminerde tanıştığı, adı "Sarah" olarak verilen 30'lu yaşlardaki kadının dairesine yerleşti ve feminist Sarah ile birlikte oldu.
Sarah ile tanışmasından üç gün sonra ise 20'li yaşlardaki, adı "Jessica" olarak verilen kadınla tanışan Assange, iddiaya göre, Sarah'nın tanığı olan bu kadınla da iki kez birlikte oldu ve ikinci birlikteliğinde korunmadı.
Olayın İsveç yasalarının karmaşıklığından bu hale geldiğini yazan gazete, HIV kapmış veya hamile kalmış olabileceği endişesine kapılan Jessica'nın daha sonra Sarah'ya telefon ederek, Assange'ın konuşmacı olarak katıldığı seminerde buluştuğunu ve durumu kendisine anlattığını belirtti.
Habere göre, Sarah Assange'a telefon etti ve dairesini terk etmesini istedi. Ardından iki kadın karakola giderek Assange'dan şikayetçi oldu. Sarah, Assange'ın kendisiyle birlikte olurken kullandığı prezervatifin hatalı olduğunu belirtirken, Jessica da Assange'ın korunmayı reddettiğini kaydetti. Bir kaynağa göre, Jessica, Assange'ı HIV testi yaptırmaya zorlamak için böyle davrandı.
İki kadını sorgulayan kadın polis memuru da iki kadının mağdur olduğu sonucuna vardı ve Jessica'nın tecavüze uğradığı, Sarah'nın cinsel tacize hedef olduğuna karar verdi.
Assange, yanlış bir şey yapmadığını ve iki kadınla da birlikteliğinin rızalarıyla olduğunu söylemesine karşın nöbetçi savcı Maria Kjellstrand, Assange'ın tecavüz zanlısı olarak aranmasına karar verdi.
ERDOĞAN'DAN WİKİLEAKS YORUMU
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, WikiLeaks adlı internet sitesinin kurucusu Julian Assange'ın İngiltere'de gözaltına alınmasına ilişkin olarak, ''Biz sadece olanları izleriz. İngiliz yargısının verdiği bir karar hakkında benim yorum yapmam olmaz, bana düşmez'' dedi.
Başbakan Erdoğan ve Pakistan Başbakanı Yusuf Rıza Gilani, baş başa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından Başbakanlık Merkez Bina'da ortak basın toplantısı düzenledi ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Başbakan Erdoğan, bir gazetecinin WikiLeaks belgelerinin ardından AK Parti tarafından bir komisyon kurulduğunun hatırlatarak, komisyon çalışmalarının hangi aşamada olduğunu ve internet sitesinin kurucusu Julian Assange'ın gözaltına alınmasına ilişkin değerlendirmesini sorması üzerine, konunun, İngiltere yargısını ilgilendirdiğini, İngiliz yargısının verdiği bir karar hakkında yorum yapmasının doğru olmayacağını belirtti.
''Biz sadece olanları izleriz. İngiliz yargısının verdiği bir karar hakkında benim yorum yapmam olmaz, bana düşmez'' diyen Erdoğan, WikiLeaks belgeleriyle ilgili AK Parti içerisinde oluşturulan komisyonun, Dışişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve Başbakanlık'ın süreci takip ettiğini ifade etti.
Erdoğan, sürecin başında ''eteklerindeki taşlar dökülsün, buna göre bir değerlendirme yaparız'' dediğini anımsatarak, ''Şimdi bu taşlar dökülmeye devam ediyor. Burada herhangi bir adımın atılması gibi bir şey söz konusu değil. Bu süreçte birinci derecede adım atması gereken ülke Amerika Birleşik Devletleri'dir, çünkü bu Amerika Birleşik Devletleri diplomasisini ciddi manada sıkıntıya sokmuştur. Tabii ki, bize herhangi bir sıkıntı getirecek olursa biz de ona göre önlemlerimizi daha da farklı bir şekilde alırız'' diye konuştu.
Prezervatif nelere mal oldu
Son günlerde ortaya attığı iddialarla adından çokca söz ettiren WikiLeaks internet sitesinin kurucusu Julian Assange, hatalı bir prezervatifin kurbanı olmuş.