Bir firmanin pazarlama bölümünde görev yapan A.B., emeklilik sebebiyle istifa etti. Kidem tazminati, yillik izin ve maas alacagini tahsil edemeyen A.B., prim ve fazla mesai ücretini alamadigini belirterek Is Mahkemesi’nin yolunu tuttu. Davaci isçi, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalistigini, bu çalismalarinin karsiliginda ek ödeme yapilmadigini, yillik izinlerinin kullandirilmadigini, yillik izin ödemesi adi altinda yapilan ödemenin eksik oldugunu ileri sürerek fazla çalisma, ulusal bayram ve genel tatil, hafta tatili ve yillik izin ücreti alacaklarinin davalidan tahsiline karar verilmesini talep etti. Davali firma, iddialari reddetti. Is Mahkemesi, davacinin is sözlesmesini emeklilik sebebiyle sona erdirdigi, kidem tazminati almaya hak kazandigi, davacinin fazla çalisma yaptigi, tanik beyanlarina göre genel tatillerde çalistigi, hafta tatili alacagini ispat edemedigi, davacinin 70 günlük yillik izin alacaginin davali isveren tarafindan ödenmedigi gerekçesiyle davanin kismen kabulüne karar verdi. Davali avukati karari istinafa götürdü. Bölge Adliye Mahkemesi, itirazi geri çevirdi. Karari taraf avukatlari temyiz edince devreye Yargitay 9. Hukuk Dairesi girdi. Prim ödemelerinin fazla mesaiye dair edilemeyeceginin belirtildigi Yargitay kararinda su ifadelere yer verildi:
"Ücret, sabit ücret ile hedefe veya kotaya bagli primden olusuyorsa, hedefe veya belli bir kotanin asilmasina bagli prim ödemesi uygulamalarinda isçinin fazla çalisma ücreti sabit ücret üzerinden saat ücretinin yüzde 150 fazlasiyla ödenir. Baska bir anlatimla bu tür prim ödemelerinin fazla çalisma ücreti hesabina bir etkisi bulunmamaktadir. Somut olayda davacinin garanti ücret ve hedefe bagli prim üzerinden ücret aldigi anlasilmaktadir. Hükme esas alinan bilirkisi raporunda fazla çalisma alacaginin ücret kisminin yüzde 150 fazlasiyla hesaplandigi, prim kisminin ise yüzde 50 fazlasiyla hesaplandigi ve hesap tablosunda davacinin garanti ücretinin yillara göre belirlenen garanti ücretten daha yüksek nasil tespit edildigi anlasilmayan bir ücret olarak belirlendigi ve toplam miktarin bir kez de belirlenen ücretin asgari ücrete orani olan 1,61 ile çarpildigi anlasilmaktadir. Temyiz olunan, Is Mahkemesi kararina karsi istinaf basvurusunun esastan reddine iliskin Bölge Adliye Mahkemesi kararinin ortadan kaldirilmasina, ilk derece mahkemesi kararinin bozulmasina oy birligi ile hükmedilmistir."
Primle Çalisanlara Kötü Haber
Yargitay 9. Hukuk Dairesi’nden maas arti primle çalisanlari üzen karar çikti. Yüksek Mahkeme, ücret arti prim usulü ile çalismada fazla çalismaya esas ücretin sabit ücret olacagina, prim ödemelerinin fazla çalisma ücretinin hesabinda dikkate alinmayacagina hükmetti.