Probiyotikler Vücuda Katki Sagliyor

Medicana Avcilar Hastanesi Iç Hastaliklari Uzmani, Uzm. Dr. Taner Has: 'Probiyotikler, bagirsaklarda mutluluk hormonu olarak bilinen seratonini salgilar. Böylece ruh sagligimizi korumus olur' 'Probiyotikler bagisiklik sistemimizi destekler ve hastalanmamizi önler'

Medicana Avcilar Hastanesi Iç Hastaliklari Uzmani, Uzm. Dr. Taner Has, "Probiyotikler, bagirsaklarda mutluluk hormonu olarak bilinen seratonini salgilar. Böylece ruh sagligimizi korumus olur." ifadelerini kullandi.

Hastaneden yapilan açiklamaya göre, probiyotikler basta sindirim sisteminde olmak üzere, vücutta bulunan yararli bakteri ve mayalardir. Vücudu zararli bakterilerin hastalik yapici etkilerinden koruyor.

Açiklamada görüslerine yer verilen Medicana Avcilar Hastanesi Iç Hastaliklari Uzmani, Uzm. Dr. Taner Has, "Vücudumuz hücrelerimizin yani sira mikrobiyata adi verilen bir sisteme de sahiptir. Insan vücudundaki tüm mikroplar ( bakteriler, mantarlar,virüsler, protoza. vb.) bu sistemin bir parçasidir ve her bireyin vücut mikrobiyotasi farklidir. Mikrobiyata içerisinde yer alan yararli bakteriler insan vücudunun saglikli kalmasina katkida bulunur ve herhangi bir sebepten dolayi sayilari azaldiginda tüketilmesinde sakinca yoktur. Probiyotikler pek çok yararli etkilere sahiptir. Sindirim sistemi, agiz, idrar yollari, deri ve akcigerlerde bulunurlar. Probiyotikler bagisiklik sistemimizi destekler ve hastalanmamizi önler. Ayrica enfeksiyonlarin yol açtigi hasarlari giderilmesinde yardimci olur. Probiyotikler vitaminlerin sentezine katkida bulunur." ifadelerini kullandi.

- Mutluluk hormonu salgiliyor

Probiyotiklerin bagirsaklarda mutluluk hormonu olarak bilinen seratonini salgiladiklarini belirten Has, "Böylece ruh sagligimizi korumus olur. Saglikli mikrobiyota bozuldugunda birçok sikayet ortaya çikar. Gaz, siskinlik, kabizlik, ishal ya da mide yanmasi en sik görülen yakinmalardir. Halsizlik, yorgunluk, depresyon ve mutsuzluk sik eslik eder. Egzama alerjiler sik görülür.

Seker ve basit karbonhidrat ihtiyaci artar. Bu da uzun vadede bireylerde obezite ve diyabet gibi ciddi sorunlara yol açabilir. Probiyotik seçerken prepatin özellikleri ve kisinin bireysel ihtiyaçlari göz önünde bulundurulmali. Kisi en dogru seçimi doktoruna danisarak yapabilir. Antibiyotikler zararli bakteriyel enfeksiyonlarda kullanilan güçlü ilaçlardir. Ancak maalesef bagirsak mikrobiyotasinda yer alan yararli bakterilerin azalmasina da yol açabilir. Probiyotiklerin kullanilmasi antibiyotiklerin bu yan etkilerini azaltir." degerlendirmesini yapti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile