Prof. Açıkalın: Çocuk Balmumu Gibidir, Onu Hayat Şekillendirir

Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi‘nden emekli öğretim üyesi Prof.

Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi‘nden emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Aytaç Açıkalın, sağlıklı bir çocuktan daha büyük mutluluk olmadığını belirterek, "Çocu,k boş bir balmumu gibidir. Onu hayat şekillendirir." dedi. Açıkalın, Balıkesir‘in Manyas ilçesinde, "Beşikten Okula Çocuklarımız" konulu bir konferans verdi. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen konferansa Manyas Kaymakamı Fatih Ürkmezer, Belediye Başkanı Hasan Kahraman, Kızıksa Belediye Başkanı Yüksel Zeki, İlçe Milli Eğitim Müdürü Temiray Çelik, okul müdürleri ve veliler katıldı.

Bir çocuğun doğumundan büyümesine kadar dikkat edilmesi gereken konularına değinen 76 yaşındaki tecrübeli eğitimci, kitaplarında isminin ardına "Prof." ibaresini koyulduğuna atıf yaparak, kişinin ünvandan önde geldiğini, ünvanın geçici olduğunu söyledi. Millet olarak karakterli insana ihtiyaç olduğuna değinen Aytaç Açıkalın, "İnsana hizmeti gönül borcu bilen dürüst insanlara ihtiyacımız var. Dediklerinizle yaptıklarınız birbirini tutmalı. Bu eğitimle bir yere varamayız. 2040 yılında Türkiye, dünyanın dört büyük ülkesinden biri olacak, ona göre bir nesil yetiştirmeliyiz. Herkes üzerine düşen görevi yerine getirmelidir. Ben bu yaşıma rağmen çalışmaya devam ediyorum." şeklinde konuştu.

Erkeklere, zeki ve güzel bir kızla evlenmelerini tavsiye eden Prof. Açıkalın, çocuğun zekasını anneden aldığını söyledi. Bir insan bir şeyi sevmiyorsa, "Neden?" diye sormaması gerektiğini belirten Açıkalın, "Çocuklarınızın duygularını ihmal etmeyin. Yetişme dönemlerinde ona sabredin, ceplerini karıştırmayın. 6. sınıfa gelince kamerasız bir cep telefonu alın. İleriki dönem telefonlu olacak, çocuk öğrenmeli. Öldükten sonra çocuklarınızın sizi neyle anmasını istiyorsanız onları öğretin. Anne her yönüyle ne kadar temiz olursa, çocuk da o kadar temiz olur. Çocuk daha anne karnında beslenmeye başlar, onun için hamile bayanlar çok dikkatli olmalıdır, münakaşa etmemelidir." dedi.

Beşikteki çocukların sesten ve ışıktan uzak yetiştirilmesi gerektiğine dikkat çeken Aytaç Açıkalın, bebeklerin duyması, görmesi ve dokunması gerektiğini vurguladı. Çocuğun, çevreyle irtibatlı olduğu oranda çok şey öğrenip gelişeceğini anlatan Prof. Açıkalın, şunları söyledi: "Onları kısıtlamayın, bebeklikten itibaren çevreyi öğrensinler. İş verin, kendileri yapsın. Beslenme alışkanlığı küçükken başlar, onları yanlış beslemeyin. Doğal ve mevsim yiyecekleri, lifli gıdalar verin. Meyve suyu yerine elma, portakal verin, bağırsaklarını çalıştırın."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile