Prof. Aysan'a Göre Türkiye Ekonomik Krizde

Prof. Aysan'a Göre Türkiye Ekonomik Krizde

Finansbank Yönetim Kurulu Üyesi ve Denetim Komitesi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Aydın Aysan, Türkiye’nin 2014 yılının başından bu yana bir krizin içinde olduğunu öne sürerek, krizden kurtulmanın yolunun Atatürk dönemi ekonomisini örnek alarak kendi modelini oluşturması olduğunu kaydetti.


Prof. Dr. Aysan, İçel Üniversitesi (MEÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin davetlisi olarak konferans verdi. Tayfur Özşen Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansa MEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yüksel Özdemir, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bahar Taner, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

Konferansta, Türkiye ekonomisinin geldiği noktayı değerlendiren Prof. Dr. Aysan, Türkiye’nin 2014 yılının başından bu yana bir krizin içinde olduğunu öne sürdü. Krizin göstergeleri olarak son dönemde dövizdeki rekor artışlara işaret eden Prof. Dr. Aysan, “Mayıs ayı sonundan beri döviz fiyatları ciddi biçimde yükseldi ve 5 ayda yüzde 30 oranını buldu. Türk Lirası ise yüzde 30 değer yitirdi. Çünkü yaklaşık 10 yıldır Türk Lirası değerinin üzerinde alınıp satılıyor, döviz fiyatı hükümet politikası olarak çok düşük tutuluyordu. Bu sayede piyasa idare edebileceği noktaya kadar geldi ve sonunda isyan etti. Bunun üzerine Merkez Bankası bir takım müdahalelerde bulundu ancak etkili olamadı” dedi.

Bu senenin sonuna kadar Türkiye’nin büyümesinin duracağını iddia eden Aysan, Türkiye’nin yüzde 7 olarak gösterilen yıllık enflasyonunun yıl sonunda yüzde 10’un üstüne çıkmasının beklendiğini de kaydetti.

Türkiye’nin mevcut rakamlarla dünyanın en yüksek 9. enflasyonuna sahip olduğunu dile getiren Aysan, yıl sonuna kadar bu durumun olumsuz biçimde değişeceğini, dövizin hızlı yükselişinin yalnızca ithal edilen ürünlerin değil, yerli üretimde yer alan ürünlerin de fiyatını yükselteceğini dile getirdi.

“TÜRKİYE 1950’DEN BU YANA 9’U BÜYÜK 20’Sİ KÜÇÜK KRİZ YAŞADI”
Türkiye’nin 1950’den bu yana 9’u büyük 20’si küçük olmak üzere krizler yaşadığına dikkat çeken Aysan, ekonominin kötü gidişinin 1950’den bu yana Türkiye’yi yöneten hükümetlerin politikalarının bir sonucu olduğunu ileri sürdü. Kriz ortamında yaşamanın avantajları ile dezavantajlarına da değinen Aysan, batılı ülkelerde de durumun farklı olmadığını kaydederek, “Biz de ekonomide onları taklit ettiğimiz için krizden kurtulamıyoruz” ifadesini kullandı.

1950 öncesi ekonomik politikalarını anlatan Aysan, dönemin koşullarının doğurduğu mecburiyetten ve Atatürk’ün liderlik vasıflarından kaynaklı olarak daha istikrarlı bir dönem olduğunu söyledi.

Atatürk’ün 16 yıl boyunca Türkiye’ye enflasyon yaşatmadığını ifade eden Aysan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Yaşanan krizden nereye gidelim diye soranlar oluyor. Ben de onlara işte o dönemlere gidelim diyorum. Çünkü orada enflasyon yok, dış borçlanma yok, hatta Osmanlı İmparatorluğu’ndan kalan borçların geri ödenmesi var. Bugüne oranla çok daha hızlı bir büyüme var. Yani kendimize ilerde model aramamıza gerek yok. Bize gereken model, kendi ekonomi tarihimizin içinde. İyi ve kötü olan dönemlerimiz var. Karşılaştırma yaparak kendi modelimizi oluşturabiliriz.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile