Prof. Dr. Akbulut, 'Sigara Dumaninin Oldugu Yerde Çocuklar Güvende Degil'

Ankara Üniversitesi Tip Fakültesi Kanser Arastirma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hakan Akbulut, sigara içen kisilerin nikotin ile beraber katran ve 4 binden fazla zararli kimyasal maddeyi soluduklarini belirtti.

Sigara dumaninin oldugu hiç bir yerde bebek ve çocuklarin güvende olmadigini vurgulayan Akbulut, anne karninda sigara dumanina maruz kalan bebeklerin çok önemli saglik sorunlariyla karsilastiklarini söyledi.



Sigara dumaninin pasif içici durumundaki bebek ve çocuklar için de ölümcül riskler tasidigina dikkat çeken Akbulut su uyarilarda bulundu: "Gebelik öncesi dönemde sigara içen baba adayinin dogacak bebeginde, ’çocukluk çagi lösemi’ hastaligi yani kan kanserinin görülme riski 4 kat artiyor. Lösemi ve beyin tümörlerinin yaninda, gebelik öncesi dönemde sigara içen baba adayinin bebeginde lenf bezi kanseri yani lenfomanin görülme riski de 2 kat artiyor. Içerdigi yüzlerce zararli maddeyle tüm vücuda çok çok büyük zararlar veren sigara, hamilelerde erken dogum ve düsük dogum agirligi risklerini de beraberinde getiriyor. Anne adaylarinin gebelikleri sirasinda ya da sonrasinda içtikleri sigaranin dumanina maruz kalan bebeklerinde lösemi, lenfoma veya beyin tümörü görülme orani oldukça yüksek. Allah Korusun besik ölümü olarak da bilinen ani bebek ölümleri açisindan da sigara çok büyük riskler tasiyor.”

Bebeklerin ve çocuklarin yasadigi evde kesinlikle sigara içilmemesi gerektigini ifade eden Akbulut, “Lütfen hem kendi sagligimiz, hem ailemiz, hem bebeklerimiz, hem de çocuklarimiz için sigaradan tümüyle ve tamamen uzak duralim. Sigarasiz bir Türkiye için, Saglik Bakanligimizin çok kiymetli ve çok önemli çalismalari ve projeleri var. Ülkemizi sigarasiz bir gelecege tasiyalim. Çocuklarimiza saglikli günler ve yarinlar birakalim. Evde sigara kullanimi sigara dumanina maruz kalan pasif içici durumundaki bebek, çocuk, yasli ve kronik saglik sorunu olan herkes için çok çok büyük riskler tasiyor. Bebek ve çocuklar arabada iken, onlarin yaninda asla sigara kullanilmamali. Arabamizi sigaradan arindirmaliyiz. Anne ve babalar, çocuklari için rol model olduklarini unutmamali, sigaradan tümüyle ve tamamen uzak durmalidir. Evimizi, arabamizi ve hayatimizi sigaradan tümüyle ve tamamen arindirmaliyiz” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile