Prof. Dr. Akdur Açiklamasi 'Uykusuz Araç Kullanmak Kazalara Yol Açiyor'

Halk Sagligi Uzmani Prof. Dr. Recep Akdur,

Ramazan Bayrami’nda uzun yola çikacak olan sürücüleri uyararak, uykusuz araç kullanmanin trafik kazalarina ve ölümlere yol açtigina dikkat çekti.

Akdur, yola çikmadan önce kaliteli ve yeterli bir gece uykusunun çok önemli oldugunu vurgulayarak, "Uykusuz araç kullanmak, sürücülerde konsantrasyon bozuklugu, dikkat eksikligi ve daginikligi, reflekslerde azalma, el ve ayak uyumsuzlugu gibi bir çok soruna yol açar. Özellikle uzun yolda araç kullanan sürücüler için uykusuzluk, trafik kazalari açisindan çok çok büyük bir risk faktörüdür" diye konustu.

Yola çikmadan önce uyku getiren ilaçlarin kesinlikle kullanilmamasi gerektigini belirten Akdur, araç kullanan kisilere su uyarilarda bulundu:

"Alkollü olarak trafige çikmak, araç kullanmak çok çok büyük bir tehlikedir. Alkollü olarak araç kullanan kisiler, hem kendi canlarini, araç içindeki bebeklerinin, çocuklarinin, eslerinin, ailelerinin ve yakinlarinin canlarini, hem de trafikteki herkesin canini çok çok büyük bir tehlikeye atarlar. Özellikle uzun yolda araç kullanan kisilerin sik sik mola vermeleri, molalarda kisa yürüyüsler yapmalari, hava almalari, el, boyun ve ayak hareketleriyle kan dolasimini canlandirmalari da oldukça önemli. Araç kullanan kisiler, agir yemeklerden, uyku getiren yiyeceklerden, kan sekerini ani yükselten seker ve sekerli besinlerden, gazli içeceklerden uzak durmali, meyve sebze tüketimini tercih etmelidir. Araç kullanan ve diyabet hastasi olan kisiler de yola çikmadan önce doktorlariyla görüsmeli, önerilerini almalidir. Gözlerde herhangi bir nedenle olusmus görme azligi veya görme alani kaybi da trafik kazalarina yol açar. Özellikle uzun yola çikmadan önce göz hekimi kontrolü hayat kurtarici olabilir. Araç içi klimalari gözde yanma ve göz kuruluguna yol açar. Günes isinlari da sürücüler için büyük risk olusturuyor. Kaliteli ve UV filtreli günes gözlügü kullanimi bu nedenle oldukça önemli. Sigara içerdigi binlerce zararli kimyasal maddeyle bir çok hastaliga ve bir çok saglik sorununa yol açar. Araç içinde sigara kullanimi yol açacagi duman yogunlugu nedeniyle de gözler açisindan risk olusturuyor. Araç kullanirken cep telefonuyla konusmak, mesaj yazmak ve cep telefonuyla ilgilenmek ölümcül sonuçlara yol açar. Ramazan Bayramimizin, seyahatlerimizin trafik kazalariyla, büyük acilarla ve Allah korusun ölümlerle sonuçlanmamasi için lütfen tüm trafik kurallarina uyalim. Sagligimiz için, hayatimiz için, ailelerimiz ve çocuklarimiz için araci lütfen hizli kullanmayalim, araç içindeki herkesin emniyet kemeri takmalarina büyük özen gösterelim. Bebek ve küçük çocuklarimizi

asla ön koltukta, kucakta oturtmayalim. Araç kullanirken asla onlari kucagimiza almayalim. Onlarin arka koltukta ve güvenli bir sekilde seyahat etmeleri için gerekli bütün önlemleri alalim."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile