Prof.Dr. Aktepe Açiklamasi 'Kimse 'Sadece Biz Dogruyuz' Demesin'

Prof.Dr. Aktepe Açiklamasi 'Kimse 'Sadece Biz Dogruyuz' Demesin'

Türkiye Yazarlar Birligi Erzincan Subesinde konusan Ilahiyat Fakültesi Dekani Prof.Dr. Ishak Emin Aktepe, “Ilahiyati Anlamak” basligi ile yaptigi seminerde katilimcilarin dikkatini çeken önemli açiklamalar yapti.

TYB Erzincan Subesi Kültürevinde konusan Prof.Dr. Ishak Emin Aktepe, “Islam’in esaslarina kimsenin müdahale etme hakki yoktur. Islam’in etrafinda olusan yeni degerlendirmeler ilahiyatin alanina giriyor. Kur’an-i Kerim’in asli dokunulmazdir. Buna iman esastir. Ama onun meal ve tefsirleri yoruma açiktir. Son yillarda Diyanet Isleri Baskanligi çesitli meal ve tefsirler yayinladi. Bir yandan da yeni tefsir ve mealler yayinlamak için çalismalar yapmaktadir. Bu da insanlarin olusturdugu tefsir ve meallerin münazara anlamina gelmektedir.” seklinde konustu.

Aktepe konusmasinin bir bölümünde ise: “Peygamberlik bitmistir. Kimse Allah adina konusamaz. Kimse Allah adina yargilayamaz. Din kimsenin tekelinde degildir. Ancak ilahiyat ilimin ilkeleri de göz ardi edilmemelidir. Kimse kendisini Allah’in temsilcisi yerine koyup baskalarini cennete cehenneme koyamaz. Herkes kendi akli ve egitimi kadar konusabilir. Islam evrensel bir dindir. Bu din siglik kaldirmaz. Bazilarinin dini yorumlarini Müslümanlar bile kabul etmiyor. Bu yorumlar bütün insanliga din diye nasil teblig edilecektir? Islam adina konusan evrensel konusmalidir.” dedi.

Prof.Dr. Ishak Emin Aktepe konusmasinin son bölümünde ise, “Sadece biz dogruyuz degil. Dogru düsünüyoruz ama yanilma ihtimalimiz de var demeliyiz. Yorumlarimizi dinin asli hükmüymüs gibi takdim etmemeliyiz. Peygamberlik bitmistir. Kimse Allah’in vekili gibi konusmamalidir. Ilahiyatin bir ilim alani oldugunu bilmeli ve konustuklarimizin ilimsel ölçülere uymasina dikkat etmeliyiz. Rüya ve tecelli gibi iddialarla test edilemez bilgileri ilahiyata sokmamaliyiz. Ilahiyat alaninda yüzde 90 yorum esastir. Içtihat kapisi kapatilamaz. Ancak yorumlarin usule uygun olmasina dikkat etmeliyiz. Dini hurafelere teslim etmemeliyiz. Din istismarina karsi dikkatli olmaliyiz.” ifadelerine yer verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile