Prof. Dr. Bakır: Dünyayla Rekabet Bilimle Mümkün

Prof. Dr. Bakır: Dünyayla Rekabet Bilimle Mümkün

AK Parti Kayseri Milletvekili Prof.

Dr. Pelin Gündeş Bakır, bilimsel çalışmaların ve sayısının artırılmasında gayrisafi milli hasıladan bilime ayrılan payın önemli rol oynadığını ifade etti. Bakır, bilimsel çalışmaların daha çok desteklenmesi gerektiğini belirterek, “Dünyayla rekabet bilimle mümkündür.” dedi.
2012 yılı bütçe görüşmelerinde AK Parti grubu adına söz alan AK Parti Kayseri Milletvekili Prof. Dr. Pelin Gündeş Bakır, Meclis Genel Kurulu`nda Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) hakkında konuştu. Bilimsel çalışmaların kalitesinin ve sayısının artırılmasında gayrisafi milli hasıladan bilime ayrılan payın önemli rol oynadığını söyledi. 21. yüzyılda dünya ekonomileriyle rekabet edebilmek için, bilimde atılım yapmanın kaçınılmaz olduğunu ifade eden Prof. Dr. Gündeş Bakır, bunun en iyi ve en kestirme yolunun ise Türkiye Bilimler Akademisi gibi bilimsel kuruluşlara verilen desteğin artırılması olduğunu ifade etti.

Bakır, Türkiye Bilimler Akademisi üyesi üç profesör tarafından 2011 yılı Ocak ayında TÜBA Asosiye üyeliğine aday gösterilen Prof. Dr. Gündeş Bakır, şunları dile getirdi: “Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) gibi bilimsel akademik kuruluşlar çok sıkı kurallar ve çok aşamalı değerlendirmelerden geçerek akademiye seçilmiş, yüksek bilimsel liyakat kriterlerini sağlayan, uluslararası saygınlığı olan bilim insanlarından oluşurlar. TÜBA’ya üye olabilmek için de ulusal ve uluslararası saygın kuruluşlardan ödül veya madalya almış olmak, kendi adıyla anılan keşif, icat, teori ve modellere sahip olmak ve adı klasik kitaplara veya değerlendirme makalelerine geçmiş, uluslararası bilim atıfları kataloglarında genel kabul görmüş, yüksek sayıda atıf almış olmak gerekmektedir.”
Türkiye`nin, son dönemde gayrisafi milli hasılasından araştırma ve geliştirmeye ayırdığı payı üç kat artırsa da bu konuda kat edilecek daha çok mesafe olduğunu sözlerine ekleyen Prof. Dr. Gündeş Bakır, yenilikçiliği ve üretkenliği teşvik eden, mükemmelliği ise ödüllendiren bir bilimsel atmosferi oluşturabilmenin şart olduğunu vurguladı. Türk bilim insanlarının çalışmalarından da bahseden Prof. Dr. Pelin Gündeş Bakır sözlerini şöyle sürdürdü: “Son yıllarda hükümetimizin verdiği desteklerle bilimsel araştırmalarda kaliteyi hedefleyen bilim insanı sayısında artış olması çok sevindirici olmuştur. Türkiye; Türk bilim insanı adresli yayınlarda 1995’te dünya 34.` sü iken, 2008 yılında dünya 19.’luğuna yükselmiştir. Bu başarıda hükümetimizin maddi destekleri ve Türkiye Bilimler Akademisi’nin, seçkin bilim insanlarına yönelik araştırma destek ve burslarının, bütünleştirilmiş doktora programının, doktora sonrası araştırma programının da büyük payı vardır.”
Dünyayla rekabet edebilmek için bir ülkede bilimin gelişmiş olması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Gündeş Bakır, sözlerini şöyle tamamladı: “Türkiye, içinden Apple veya Nokia gibi şirketler çıkan, tüm dünyadan talep görecek katma değerlerin üretildiği bir inovasyon ekonomisine sahip olmayı hedeflemektedir. Bu hedefe ulaşabilmenin yolu yenilikçi beyinlere, araştırma ve geliştirmeye daha çok yatırım yapmaktan geçiyor. Avrupa Birliği ülkelerinde görülen kriz bittiğinde rekabet daha da yüksek olacak, sadece en iyiler ayakta kalacaktır. Tabii ki liyakate dayalı bilimler akademisi bir ülkede bilimin gelişmesi için tek yol değildir. Ancak en azından bu hedefe ulaşılabilmesi için bildiğim en iyi ve en kestirme yoldur.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile