Oran, İzmir Küçük Millet Meclisi tarafından Türkan Saylan Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Çözüm Süreci Özel Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, Avrupa'da Katolik ve Protestanlar arasındaki "30 Yıl Savaşları"nı anımsatarak, Türkiye'nin son 30 yılda bunun örneğini yaşadığını söyledi.
Yaklaşık 3 yıl süren Kurtuluş Savaşı'nda çoğu tifüsten 9 bin 800 kişinin ölmesine karşılık, Türkiye'de "30 Yıl Savaşı"nda 40 bin insanın yaşamını yitirdiğini anlatan Oran, bu süreçte ekonomik açıdan 500 milyar dolar ile 1 trilyon dolar civarında kayıp olduğunu kaydetti.
Baskın Oran, Fırat'ın doğusunda başka, batısında başka hukuk uygulandığını ileri sürdüğü bu süreçte, toplumsal kayıpların da bütün kayıplardan fazla olduğunu ifade etti.
Türkiye'de "Kürtlük bilinci"nin 1960'larda başladığını, ekonomik pazarın ise 1980'lerde Turgut Özal döneminde kurulduğunu dile getiren Oran, "Bu durumda Kürtlük bilincinin asimile edilme imkanı, bilimsel açıdan sıfırdı. Ekonomik pazar kurulmadan asimilasyon süreci devam ettiği için Kürtlük bilinci yükseldi" diye konuştu.
Baskın Oran, belli grubun belli düzeni sürdürmesi için korku ortamının devam etmesi gerektiğini belirterek, "Ama artık biz buna izin vermeyeceğiz. Uzlaşmak, barış yapmak zorundayız. Düşmanlıklar ilelebet devam edemez. Bu süreçte şüphelerim ve itirazlarım olmasına rağmen baştan başlamak gerekir diye geldim. Önce parmakların tetikten çekilmesi lazım ki konuşmaya başlayalım" şeklinde konuştu.
-"Yiğidin hakkını yiğide verin"-
Konuşmasının ardından toplantıya katılan sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin sorularını yanıtlayan Oran, çözüm sürecinde barış dili kullanılıp kullanılmadığı yönündeki soruya, şu yanıtı verdi:
"Hükümetin, özellikle Başbakan'ın bu konuda bu süreçte titiz davrandığını düşünmüyorum. Çok cesur karar aldı ama bu kararın ön koşulları olması lazım. Sen müzakere yaptığın insanlara hala terörist dersen, dersen kafalarda çok soru birikir. Terör 1984'te başladı ama bu tarihten önce Kürt sorunu yok muydu-"
Oran, Her Şeye Rağmen yiğidin hakkını yiğide verilmesi gerektiğine işaret ederek, "Başbakan, cesur bir politikacı olmasaydı biz bilmem kaç yıl daha birbirimizi yiyor olacaktık" dedi.
-Tepkiler-
Bu arada toplantı öncesi Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde bir araya gelen İşçi Partisine üye bir grup, protesto gösterisi düzenledi.
Baskın Oran, güvenlik önlemi altında salona girdi. Salonun dışında bir süre slogan atan grup, polisin uyarısı üzerine dağıldı.
Toplantının açılışında saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasını protesto eden bir kişi salondakilerin sözlü tepkisiyle karşılaştı. Akil İnsanlar Heyeti ile ilgili tanıtım filminin gösterilmesinin ardından toplantıyı protesto eden başka bir kişi ise kendi isteğiyle salondan ayrıldı.
Muhabir: Emre Umurbilir
Yayıncı: Mehmet Güldaş
Prof. Dr. Baskın Oran Açıklaması
Akil İnsanlar Heyeti Ege Bölge üyesi Prof. Dr. Baskın Oran, "Başbakan, cesur bir politikacı olmasaydı biz bilmem kaç yıl daha birbirimizi yiyor olacaktık" dedi.