Prof. Dr. Birol Akgül Açiklamasi 'Nemrut'ta Bakir Ve Demir Madeninin Olma Ihtimali Çok Yüksek'

Prof. Dr. Birol Akgül Açiklamasi 'Nemrut'ta Bakir Ve Demir Madeninin Olma Ihtimali Çok Yüksek'

Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Birol Akgül, Nemrut Krater Gölü ve çevresindeki tas yapilarina bakildigi zaman demir ve bakir madeninin olma ihtimalinin yüksek oldugunu söyledi.

Geçtigimiz hafta sonu Bitlis’in Ahlat ilçesinde düzenlenen ‘Tarihin Görgü Taniklari Ayaga Kalkiyor’ çalistayina katilmak üzere kente gelen Prof. Dr. Birol Akgül, Tatvan ilçe sinirlari içinde bulunan Nemrut Krater Gölü’nü de ziyaret etti. Ziyaret esnasinda gerek buhar bacasi gerekse küçük ve büyük göllerden çok etkilendigini ifade eden Prof. Dr. Birol Akgül, buranin mutlaka ekonomiye kazandirilmasi gerektigini söyledi.



Özellikle tas yapilarindan yola çikarak demir ve bakir madeninin olma ihtimalinin çok yüksek oldugunu kaydeden Akgül, “Madenle ilgili teknik çalisma yapilmasi lazim, bu da net olarak çalisma yapildiktan sonra söylenebilir. Tas yapilarindan gördügüm kadariyla bakir ve demirin olma ihtimali çok kuvvetli. Tas yapilarina bakildigi zaman kendisi ipucunu veriyor. Demir ve bakir madeninin olma ihtimalini gösteriyor. Bakir ve demirin oldugu yerde diger madenlerde zaten kombin olarak gelisiyor. Yani bir takim olarak çikariliyor. Onlarla ilgili de bir grup olusturulup burada detayli bir inceleme yapilmasi lazim. Ama sadece maden ve turizm konusu degil, bütüncül bir yaklasimla tümünün ayni anda planlanarak incelenmesi, kaynak envanterinin çikarilmasi, daha sonra da veri bankasinin olusturulup buna göre projeler hazirlanip hepsinin ayni anda ve birlikte planlanarak ekonomiye kazandirilmasi lazim” diye konustu.

Nemrut’un yer alti zenginliklerinden de bahseden Prof. Dr. Birol Akgül, “Buhar bacalarinin da olmasi zaten krater olmasi ve yapisindan dolayi kaplica suyunun olmamasi mümkün degildir. Önemli olan yüzeye yakinligi ne kadardir, bununla ilgili teknik arastirmalar yapilmasi lazim. Zaten buhar bacasi ve vadideki farkli yerlerden buharin çikmasi, kaplica suyunun yüzeye çok yakin oldugunu gösteriyor bize. Bununla ilgili belirli teknik kurullar olusturulup burada çalismalar yapilmasi lazim. Burayla ilgili bütüncül bir yaklasimla kalkinma plani hazirlanmasi lazim. Buradaki kaplica suyunun debisi nasil? Madenler varsa farkli kurullardan çalisma gruplari olusturularak kalkinma plani hazirlanmasi lazim” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile