Konferansa Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Rektör Başdanışmanı Prof. Dr. Ersan Bocutoğlu konuşmacı olarak katıldı.
Bocutoğlu, “1965 ile 1980 yılları arasında yaşanan siyasi iç istikrarsızlık ve huzursuzluk nedeniyle bu süreç Türkiye’yi Milletlerarası Para Fonu(IMF)'na mahkum etti. Türkiye 70 sente muhtaç hale geldi.” dedi.
Günümüz Türkiye ekonomisine de değinen Bocutoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye'de iki tür işadamı var. Birincisi Anadolu’nun bağrından yetişen, bulunduğu seviyeye kendi gayretleriyle gelen iş adamı grubu; ikincisi de kuruluş aşamasından bu zamana devletin kendi imkanlarıyla geliştirdiği iş adamları grubu. Zaman içerisinde bu iki grup çatışması yaşandı ve ülke ekonomisi çatırdadı. O dönemde ekonomiyi düzeltmek için ABD’den Kemal Derviş getirildi.
Kemal Derviş ekonomi politikalarını disipline etmeye çalıştı. Bu dönem 2002 yılında gelen yeni hükümete kadar devam etti. Bu hükümet Kemal Derviş’in uyguladığı bazı politikalarını korudu ve genişletti ve asla geriye bakmadı. Bu yeni hükümet ayrıca uyguladığı yeni politikaların yanın da sadece dış ticarette Avrupa pazarına bağlı kalmak yerine tüm dünyadaki dış pazarlara girerek pazar çeşitliliğini sağlamak, böylelikle bir pazarda yaşanan krizden etkilenmemek için oluşumlar geliştirdi. Bu oluşum da TUSKON ile sağlandı.” Suluova Ticaret ve Sanayi Odası Salonu'nda düzenlenen konferansa Suluova Kaymakamı Harun Sarıfakıoğulları, Belediye Başkanı Mahmut Boz, Karadeniz Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (KASİF) Başkanı Osman Reis, SUSİAD Başkanı Ahmet Korkmaz, çeşitli sivil toplum temsilcileri ile ve çok sayıda işadamı katıldı.
Prof. Dr. Bocutoğlu: Türkiye 70 Sente Muhtaç Oldu
Suluova Sanayici ve İşadamları Derneği (SUSİAD) 'Dış Politikalardaki Son Gelişmelerin Türk Ekonomisine Etkileri’ konulu konferans düzenledi.