Prof. Dr. Ceylaner Açiklamasi 'Türkiye'de Bütün Genetik Testler Yapiliyor'

Avrupa Tip Uzmanlari Birligi Nadir Hastaliklar Komitesi Baskan Yardimcisi Prof. Dr. Serdar Ceylaner, nadir hastaliklarin tespiti noktasinda bütün genetik testlerin Türkiye’de yapilabildigini kaydetti.

Avrupa Tip Uzmanlari Birligi ve Nadir Hastaliklar Gönüllüleri Dernegi tarafindan SMA, epilepsi, fenilketonüri gibi nadir hastaliklarin görülme sikligi, tarama yöntemleri, yenilikçi tedaviler ve tarama programlari hakkinda güncel bilgilerin paylasildigi bir basin toplantisi düzenlendi.

Toplantida, nadir hastaliklara yol açan genetik ve dis faktörler ile genetik ve nadir hastaliklarda tani ve tedavide güncel gelismelere dikkat çekildi.

"Akraba evliligi risk artiran bir faktör ve ülkemizde beklenildiginden çok daha fazla"

Türkiye’de nadir hastaliklarin diger ülkelere göre daha fazla görüldügüne dikkati çeken Avrupa Tip Uzmanlari Birligi Nadir Hastaliklar Komitesi Baskan Yardimcisi Prof. Dr. Serdar Ceylaner yaptigi konusmasinda, "Akraba evliligi risk artiran bir faktör ve akraba evliligi de maalesef ülkemizde beklenildiginden çok daha fazla. Bizde bir de akraba evliliginin kapali toplum olarak adlandirilan baska bir boyutu var. Hep ayni köyden, hep ayni sülalenin içinde evlilikler geçiyor. Bu ailelerde baktigimizda birden fazla hastalik ayni anda gözlenebiliyor. Belli köylere, ilçelere yigilmis ayni hastaliktan insanlar var ve bazi hastaliklar hatta dünyada bir köyde görülüyor" dedi.

Akraba evliligi yapmayan ailelerde de genetik hastaliga sahip çocugun dünyaya gelebildigini ifade eden Ceylaner, ihtimal açisindan bakildiginda akraba evlilikleri yapanlarda gebelik basina yüzde 7 civarinda hastalik riski oldugunu vurguladi.

Öte yandan Ceylaner, nadir hastaliklari önlemek için evlilik öncesi ve yeni dogan taramasinin mutlaka yapilmasi gerektigini de sözlerine ekledi.

“Türkiye’de bütün genetik testler yapiliyor”

Ceylaner, Türkiye’de su an bütün genetik testlerin yapilabildigini kaydederek, “Neredeyse hiçbir seyin yurt disina gitmesine gerek olmuyor. Yerli üretim yapacak insanlarimiz ve yapan insanlarimiz var. Artik eskisi gibi degil” ifadelerini kullandi.

“Asilar genetik bozmaz, korurlar”

Asilarin insan genetigini bozmadigini hatta korudugunu ifade eden Prof. Dr. Ceylaner, “Örnegin HPV asisi su anda yapisini bize aktararak kanser yapan virüs gruplarindan bizi koruyor” açiklamasinda bulundu.

“Bebegin topugundan bir damla kan alarak bütün hayatini degistirebiliyorsunuz”

Nadir Hastaliklar Gönüllüleri Dernegi Baskani Doç. Dr. Gülay Ceylaner ise Kars Aile Mahkemesi tarafindan ‘Yenidogan Tarama Programi’ kapsaminda topuk kani alinmasina iliskin süreci hatirlatarak, “Tarama, bu ülkenin yapmasi gereken en önemli sey. En önemlisi topuk kanindan yapilan taramalarda, oradaki hastaliklarin tamaminda erken tani konuldugunda çocugun hayatini tamamen degistiriyorsunuz. Su anda 6 hastalik taraniyor ve daha da artirilmasi planlaniyor. Bebegin topugundan bir damla kan alarak bütün hayatini degistirebiliyorsunuz” diye konustu.



“Genetik dis faktörlerden etkilenebiliyor”

Genetigin dis faktörlerden de etkilenebildigine dikkati çeken Doç. Dr. Ceylaner, “Mesela sigaranin kanserlerde ne kadar önemli oldugunu biliyoruz ama her sigara içen kanser olmuyor. Sigara içenlerde birçok kanserin daha fazla oldugunu biliyoruz. Yedigimiz, içtigimiz, spor yapmamiz ve hayat kalitemiz genlerin çalisma hizlarini etkiliyorlar. Bu artik çok net biliniyor” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile