Prof. Dr. Cuma Bayat'tan YGS'ye Girecek Öğrencilere Tavsiyeler

Prof. Dr. Cuma Bayat'tan YGS'ye Girecek Öğrencilere Tavsiyeler

Üniversiteli olmak isteyen gençlerin ter dökeceği Yükseköğretime Geçiş Sınavı’na (YGS) az kaldı. 13 Mart Pazar günü tüm yurtta eş zamanlı olarak yapılacak YGS öncesi İstanbul Esenyurt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cuma Bayat, sınava girecek gençlere ve velilerine tavsiyelerde bulundu.

Her yıl binlerce gencin üniversiteli olabilmek için birbirleriyle yarıştığı sınavların ilk ayağı olan YGS’ye sayılı günler kaldı. 13 Mart Pazar günü gerçekleşecek sınav öncesinde sınava girecek adaylara ve ebeveynlere tavsiyelerde bulunan İstanbul Esenyurt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cuma Bayat, ‘’Gençlerimiz yaşam yarışı içerisinde çok çeşitli basamaklardan geçmektedirler. Bunların en önemlilerinden biri de üniversiteye giriş sınavı. Çünkü gençlerimizin bu sınavlardan alacakları puanlar doğrultusunda seçecekleri üniversiteler, bölümler onların 40-50 yıllık geleceklerini şekillendirecek; eşlerini, dostlarını, arkadaşlarını belirleyecek. Gençlerimiz doktorluk, öğretmenlik, avukatlık gibi mesleklerde yer alarak Türkiye’ye hizmet edecekler. Bu sınav, bu nedenle önemli. Ancak bu önem onları strese sokmasın. Çünkü sınav tekrarı olan bir durumdur ve başarısız olunduğu taktirde ertesi yıl yeniden şanslarını deneyebilirler’’ dedi.

SINAV GÜNÜ NELER YAPILMALI?

Sınava girecek adayların mümkün olduğunca günlük yaşamlarına devam etmesini öneren Prof.Dr. Bayat, ‘’Bugün ne yapıyorlarsa sınav günü de onu yapsınlar. Sınavdan önce mutlaka sınava girecekleri yeri gidip görsünler. Çünkü öğrenci ilk defa gördüğü bir yerde daha fazla heyecana kapılabilir. Sınav gününden önce iyi bir uyku almalı ve sabah güzel bir kahvaltı yapmalılar. Her zaman yediklerinden farklı bir şey yemeyerek alışkanlıklarını sürdürsünler. O gün biraz daha fazla trafik artacağından dolayı sınav yerine erken gitmelerinde de fayda var. Sınav yerine gittikleri zaman aile bireyleri ile yapacakları konuşmalar genellikle sınav dışında olursa stresleri azalabilir. Sınavda ise öğrenci yerine oturduğu zaman, ben önemli bir sınava giriyorum ama bu tekrarı olan bir sınav olduğu için üzerimde fazla baskı kurmamalı diye düşünmeli. Kitapçıklar dağıtılırken yöneticilerin açıklamalarını dikkatlice dinlemeli ve yine aynı dikkatle soruları okumalılar. Daha önce gördüğü, bildiği sorulardan başlayan öğrenci zaman içerisinde sınavda olduğunu unutacak ve bir bakacak ki sınav bitmiş, o çok gözünde büyüttüğü saatler çok hızlı bir şekilde geçmiş olacak’’ diyerek sözlerini sürdürdü.

‘’VELİLER HEYECANLARINI KONTROL ETMELİ’’

Sınav döneminde velilerin öğrencilerden daha heyecanlı olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Cuma Bayat, ‘’Özellikle sürekli ders çalışmaları konusunda öğrenciler baskı altına alınabiliyor. Bu durum, çocukta ister istemez negatif etkiler ortaya çıkarıyor. Bu açıdan veliler bu tavırlardan uzak durmalı, o gün normal bir günmüş gibi davranmalı. Çocukların sınava daha dinç bir şekilde girmelerine yardımcı olmalılar. Sınav döneminde velilere büyük sorumluluklar düşüyor. Veliler çocuklarını ne kadar baskı altında tutmaya çalışırsa başarı oranlarında da o derece azalma olur. Bu açıdan veliler de çocuklarının hayatlarında belirleyici bir yeri olmasına rağmen sonuçlar başarısız olsa da bu sınavın bir tekrarı olduğunun farkında olmalı’’ ifadelerinde bulundu.

‘’ÖĞRENCİLER İKİNCİ SINAVA KADAR BOL BOL TEKRAR YAPMALI’’

YGS ‘de alınacak puanların önemli bir kısmının ikinci sınava taşındığını dile getiren Prof.Dr.Bayat, ‘’LYS’de bilgi ölçülüyor. Aradaki süre zarfında öğrencinin yapması gereken, bu zamana kadar öğrendiklerini tekrar etmek. Öğrenciler her iki sınavda da daha önce gördükleri, bildikleri konulardan başlayarak, ilk defa karşılaştıkları ve yorum gerektiren soruları sona bırakarak ve zamanı iyi kullanarak başarılarını arttırabilirler’’ diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile