Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gida Mühendisligi tarafindan 16 Ekim Dünya Gida Günü dolayisiyla ‘Açligin Önlenmesi ve Gida Güvencesinin Saglanmasi’ konulu çevrimiçi bir konferans gerçeklestirildi.
Gida Mühendisligi Bölüm Baskani Prof. Dr. Mustafa Erbas, MS Teams programi üzerinden gerçeklestirdigi konferansta açligin nedenleri, dünyadaki açlik durumu, gida güvencesini saglamanin yollari, Covid-19 pandemisinin açlik ve gida durumuna etkisi konularini aktardi.
“Açlik çeken insan sayisi artiyor”
Prof. Dr. Mustafa Erbas gida güvencesini, insanlarin aktif ve saglikli bir hayat geçirebilmeleri için ihtiyaç duyduklari gidayi her zaman bulabilecek ve satin alabilecek durumda olmalari hali olarak tanimladi. Dünyadaki mevcut açlik durumunu paylasan Prof. Dr. Erbas, Dünya Gida ve Tarim Teskilati (FAO) 2021 raporuna göre bugün dünya nüfusunun yüzde 9.2’sinin fiziksel olarak açlik çektigini söyledi.
“Pandemi açlikla mücadeleyi olumsuz etkiledi”
Prof. Dr. Erbas, açlik çeken insan sayisinin 2020 yilinda 650 milyon iken 2021 yilinda 768 milyona çiktigini belirterek, geçen yila göre açlik çeken insan sayisinin 118 milyon artis göstermesinde Covid-19 pandemisinin de etkili oldugunu kaydetti.
Prof. Dr. Erbas, “Pandemi öncesi dönemde yillik artis 10 milyon civarindaydi. Pandemi döneminde ise son 5 yilda yasanan artis toplamindan daha fazla bir artis yasandi. Dünyada 2.37 milyar insan güvenli ve besleyici gidaya düzenli olarak ulasamiyor. Yetersiz beslenme nedeniyle 5 yasin altinda 150 milyon kadar çocuk boy kisaligi yasarken öte yandan dünyada 1 milyon obez kisi bulunuyor” seklinde konustu.
“Gida üretimi stratejiktir”
Açlik ve gida güvencesizliginin cografya iklim, politik istikrarsizlik, nüfus, mülkiyetsizlik, teknoloji, egitimsizlik, gida fiyatlari, issizlik, yoksulluk gibi çesitli nedenleri oldugunu söyleyen Prof. Dr. Erbas bu konulara çözüm bulanamaz ve gida güvencesi saglanamazsa göç, toplumsal kargasa, hastaliklar, toplu ölümler, savaslar yasanabilecegini belirtti.
Erbas, konferansini gida üretiminin her seyden daha önemli ve stratejik oldugunu söyleyerek tamamladi.
Prof. Dr. Erbas Açiklamasi 'Dünyada Açlik Artiyor'
Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gida Mühendisligi Bölüm Baskani Prof. Dr. Mustafa Erbas, pandeminin dünyada açlik çeken insan sayisini daha da artirdigini söyledi.



















