Prof. Dr. Erdal Kukul Açiklamasi' Idrar Kaçirma Utanilacak Bir Durum Degil'

Prof. Dr. Erdal Kukul Açiklamasi' Idrar Kaçirma Utanilacak Bir Durum Degil'

Üroloji Bölümünden Prof. Dr. Erdal Kukul, yetiskinlerde idrar kaçirma oraninin toplumda yüzde 30’u buldugunu belirterek, "Bu utanilacak bir durum degildir, mutlaka bir hekim tarafindan degerlendirilmeli, ona uygun alttaki nedenler ve tedavi süreçleri saglanmalidir" dedi.

Memorial Saglik Grubu Antalya Hastanesi Üroloji Bölümünden Prof. Dr. Erdal Kukul, idrar kaçaginin istem disi iseme olarak tanimlandigini bildirdi.

Idrar kaçaginin birçok nedeni ve tipinin oldugunu belirten Kukul, “Birincisi sikisma tipi denilen idrar kaçagidir. Iseme hissiyle birlikte tuvalete yetisemeden idrar kaçirma olarak tanimlayabiliriz. Digeri ise herhangi bir iseme hissi olmadan, karin içi basincini atiran, öksürük gülmek egilip kalkmak gibi hareketlerde olusan idrar kaçagidir. Sikisma tipi idrar kaçirmanin daha çok ilaçla tedavisi yapilirken, stres tipi idrar kaçirmada ise daha çok cerrahi girisimler yapiliyor. Ikisinin ortak bir yönü var. Bu tedavilere ek olarak yasam stilini, yeme içme aliskanliklarini degistirmek, kafeinli içeceklerden uzak durmak, egzersizler, kilo kontrolü tedavi sekillerinin sonuçlarini daha da güçlendirmektedir” diye konustu.



"Görülme orani yüzde 30"

Idrar kaçirmanin utanilacak bir durum olmadiginin altini çizen Kukul, “Olagan bir durum degildir. Hem saglik hem sosyal bir sorundur ve tedavi edilebilen bir durumdur. Böyle bir sikayet oldugunda hekime basvuruldugunda iyi sonuçlar alinabilir” dedi.

Çocuklarda idrar kaçirmayi gece uykuda olan kaçirmayi bunlardan ayri tutuldugunu dile getiren Kukul, “O farkli bir tablodur. Gündüz, uyanikken olan idrar kaçirmalari ayni yetiskinlerdekine benzeyen bazi tablolarda ortaya çikabilir. Çocuklarda stres tipi idrar kaçirmayi nadir görürüz. Yetiskinlerde ise birçok faktör vardir. Bunlarin içinde yaslilik, bazi davranis tedavilerini içeren tablolarin olusumu tetikliyor. Toplumda görülme orani yüzde 30 seviyelerinde. Özellikle sikisma tipi idrar kaçirma toplumumuzdaki insanlarin yüzde 30’unu magdur etmektedir" ifadelerini kullandi.

"Utanilacak bir durum degil"

Bu durumun bir hastaligin belirtisi olabilecegini ifade eden Kukul, “Bu hastalik daha sonra ortaya çikabilir. Bir çok sikayetlerle kendini gösterebilir, uzayabilir. Sikisma tipi idrar kaçirmada hiçbir neden bulunamayabilir. Buna asiri aktif mesane denir. Bu durum birçok hastaligin belirtisi olabilir. Bu utanilacak bir durum degildir, mutlaka bir hekim tarafindan degerlendirilmeli ona uygun altta yatan nedenler bulunmali ve tedavisel süreçler saglanmalidir” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile