Prof. Dr. Ertürk'ten Yeni Suriye Toplumuna İlişkin Açıklamalar

Bm'nin Suriye Uluslararası Soruşturma Komisyonu Üyesi Prof. Dr. Ertürk çeşitli açıklamalarda bulundu.Prof Ertürk "Yeni Suriye Toplumunun İnşaası" na değindi.

Bm'nin Suriye Uluslararası Soruşturma Komisyonu Üyesi Prof. Dr. Ertürk: '' Kolektif bir cezalandırmaya doğru gidiş saptamaya başladık'' ''Doktorların yaralıları ilaçla bayılttıkları bilgisi yeni geldi'' ''Suriye'nin UCM'ye gönderilmesi yönünde hiçbir tavsiyede bulunmadık, suçluları cezalandırmak devletin görevi'' ''Muhalefetin kendine gelip müzakereye hazır olması lazım'' BİRLEŞMİŞ MİLLETLER tabii asıl sorumluluk burada devlette, örgütlü, güçlü bir devlet mekanizması karşısında bölünmüş gruplardan söz ediyoruz- bir taraftan da farklıkları giderecek ve yeni Suriye toplumunu inşasını sağlayacak çok geniş tabanlı, kurbanların, mağdurların, azınlıkların, hepsinin sesinin duyulabileceği bir sürecin başlaması lazım'' dedi.

''Muhalefetin Suriye ile ilgili projeleri nedir, hala bunu onlardan duymuş değiliz''

Ertürk, şunları belirtti: ''Hükümet dışı muhalefetin Suriye ile ilgili projeleri nedir, hala bunu onlardan duymuş değiliz. Karşı olmak birşey, fakat nasıl bir Suriye için çaba sarfediyorlar. Çünkü Suriye çok mozaikli, çok çoğulcu bir toplum. Azınlıklar şimdiye kadar mevcut rejimin yanlışlıklarına rağmen bir şekilde yaşam hakkı buldular o memlekette, şimdi tabii onlar kaygı içindeler, özellikle Hristiyanlar ve diğer azınlıklar. Peki bu muhalefet geniş tabanlı olduğunu iddia ediyor, bütün bu azınlıkları da kapsadığını söylüyor, nasıl bir projeleri var, bunu duymadık. Bence İstanbul'da olacak 2. Suriye Dostlar Grubu toplantısından sonra ülkeler, muhalefetten böyle bir açık beyan talep etmeliler. Azınlıkları ve diğer grupları tatmin edecek ve onların korkularını giderecek, hakikaten Suriye'nin çoğulcu yapısını koruyabilecek, herkesin hak ve özgürlüklerini teminat altına alacak bir sisteme inandıkları konusunda hepimizi ikna etmeleri gerekiyor diye düşünüyorum.'' -''Suriye'ye giriş hakkı olmadan bu komisyon daha fazla bir katkı yapamaz''- Kendisinin Soruşturma Komisyonu'ndaki son gününün olduğunu ve görevden ayrıldığını da bildiren Ertürk, komisyonun görev süresinin uzatıldığını belirtti.

''Benim görüşüm, Suriye'ye giriş hakkı olmadan bu komisyonun daha fazla bir katkı yapamayacağı doğrultusunda. Devletler bu dökümasyon işinin devam etmesi gerektiğini düşünüyorlar, ama ben şahsen ayrıldım'' diyen Ertürk gülümseyerek '' 'Suriye giriş hakkı verirse beni geri çağırın' diyorum'' diye konuştu.

-Bağımsız Uluslararası Soruşturma Komisyonu-

Cenevre'deki BM İnsan Hakları Konseyi 23 Ağustos 2011'de, Suriye'deki insan hakları ihlallerini soruşturmak üzere Bağımsız Uluslararası Soruşturma Komisyonunu kurmuştu. Komisyon Mart 2001'den bu yana Suriye'deki insan hakları ihlalleriyle ilgili olarak ilk raporunu 2 Aralık 2011, ikinci raporunu da 12 Mart 2012 tarihinde İnsan Hakları Konseyi'ne sunmuş, raporlarda Suriye'de insanlığa karşı suçların da işlenmiş olabileceği belirtilerek Suriye güçlerinin yargısız infaz, keyfi tutuklama, işkence, cinsel şiddet gibi suçlar işledikleri, çocukların haklarını da aynı şekilde ihlal ettikleri bildirilmişti. 24.03.2012 11:12:34
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile