Prof. Dr. Görenek, Amerikan Kardiyoloji Kongresi'nde Konuşma Yaptı

EskişŸehir Osmangazi ǜniversitesi (ESOGǜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı BaşŸkanı Prof. Dr. Bülent Görenek, ABD'nin San Diego kentinde Amerikan Kardiyoloji Koleji tarafından düzenlenen Amerikan Kardiyoloji Kongresi'nde konuşŸma yaptı.

ESOGǜ'den yapılan açıklamaya göre, Avrupa Kardiyoloji DerneğŸi EğŸitim Komitesi ve Amerikan Kardiyoloji Koleji Kalp LJarpıntıları Liderlik Konseyi ǜyesi de olan Prof. Dr. Bülent Görenek, ritm bozukluğŸu olarak da ifade edilen kalp çarpıntılarının bir kısmı beyne pıhtı gitmesinin ve felcin en önemli nedeni olduğŸunu anlattı.
Kalp çarpıntılarının bilhassa kulakçıklardan kaynaklananları pıhtı gelişŸimi açısından çok tehlikeli olabildiğŸine dikkati çeken Prof. Dr. Görenek, şŸunları kaydetti:
"ǖzellikle 'atriyalfibrilasyon' denen çarpıntı türü bu açıdan risk arz ediyor. Peki ritm bozluğŸu olan hangi hastalarda beyne pıhtı atma riski ve felç ihtimali daha fazla. YaşŸlı, hipertansiyonu, şŸekeri olan, kalp yetmezliğŸi bulunan, evvelce felç ya da kalp krizi geçirmişŸ hastalar daha riskli. Ayrıca bu konuda kadınlar daha şŸanssız. Yapılan pek çok çalışŸmada kadınların ritm bozukluğŸuna bağŸlı pıhtı gelişŸimi açısından erkeklerden daha riskli çıktığŸı görülmüşŸtür. Bu bakımdan felçler çarpıntısı olan kadınlarda daha sık görülmektedir. Ritm bozukluğŸu olan bir hastada pıhtı riski yüksek ise pıhtı gelişŸimini önleyen ilaçların kullanılması hayat kurtarıcı oluyor. Ancak pıhtı riski düşŸük olanlarda bu tür ilaçlara gerek yok. Ben çarpıntısı olan hastaların mutlaka hekime başŸvurmasını öneriyorum"
EtkinliğŸe yaklaşŸık 30 bin kişŸinin katıldığŸı bildirildi.

 
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile