Prof. Dr. Gülen Güllü: 'Yanan Lastik Değil, İnsanlık' - Ankara

Hacettepe Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gülen Güllü, atık lastiklerin açık havada kontrolsüz şekilde yakılmasının, insan ve çevre açısından ölümcül sonuçlar barındırdığını belirterek, "Bünyesinde tehlikeli kimyasallar barındıran atık lastikler açık alanda kontrolsüzce yakıldığında toprağı, suyu ve havayı kirletmekte, insanı ve çevreyi tehdit etmektedir" dedi.

Türkiye'de daha çok terör odaklı eylemlerin baş figüranı olan lastik yakma alışkanlığının sağlığa etkilerinin bilinmediğine dikkat çeken Prof. Güllü, yakılan lastiklerin, deri, göz ve yumuşak doku lezyonları, solunum yolu hastalıkları, merkezi sinir sistemi hastalıkları ve kanser gibi sonuçlar doğurduğunu ifade etti.

"Yanan lastik değil, insanlık" diyen Prof. Güllü şunları söyledi: "Yangın sonrasında kalıntıların toprağı kirletme potansiyeli söz konusudur. Yangını söndürmek maksadıyla sıkılan sular yangında piroliz meydana gelmesine ve toprağa sızarak ayrı bir probleme neden olabilecek birçok hidrokarbonların oluşmasına da neden olabilmektedir. Açık alanda lastik yakılması neden olduğu çevresel sorunları ve önemli sağlık etkileri nedeniyle kanunen yasak olan bir uygulamadır. 25 Kasım 2006 tarih ve 26357 sayılı Ömrünü Tamamlamış Lastiklerin Kontrolü yönetmeliğine göre atıklastiklerin hangi sebeple olursa olsun gösteri ve benzeri fiilleri kapsayacak şekilde yakılması yasaktır."

"ANİ SAĞLIK SORUNLARI GÖRÜLEBİLİR"
Lastik yakılması sonucu oluşan koyu siyah yoğun dumanın toksik özellikler gösterdiğini belirten Güllü, yanan lastik emisyonu karbonmonoksit, kükürt oksitler, azot oksitler ve uçucu organik bileşikler ile polinükleer aromatik hidrokarbonlar, dioksin, furan, hidrojen klorit, benzen, poliklorlu bifenil tehlikeli hava kirleticileri ve arsenik, kadmiyum, nikel, çinko, cıva, krom ve vanadyum gibi metaller içerdiğini bildirdi. "Bu tür kirleticilere maruz kalınması hem ani hem de uzun dönemli önemli sağlıksorunlarına yol açabilmektedir" diyen Güllü, maruz kalma süresine bağlı olarak ortaya çıkabilecek olan sağlık etkileri deri göz ve yumuşak doku lezyonları solunum yolu hastalıkları merkezi sinir sistemi hastalıkları ve kanser olabileceğini söyledi.

Laboratuvar deneyleri sonucu lastik yanması sonucu oluşan emisyonların mutajenik özelliklerinin kömür veya odun ateşi sonucu oluşan emisyonlara göre 13 bin kat daha yüksek olduğu tespit edildiğini belirten Prof. Dr. Güllü, "Gözlenen yüksek mutajen özellik, bu türemisyonların kanser oluşumuna neden olabildiklerini göstermesi açısından çok önemlidir" dedi
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile