Prof. Dr. Yücel Güney, Bursa Orhangazi Üniversitesi ile AÜ işbirliğinde depremlere dikkat çekmek amacıyla düzenlenen Bursa Carrefour’daki serginin açılışına katıldı.
1999 Marmara depreminde resmi rakamlara göre 16 bin kişinin öldüğünü hatırlatan Prof. Dr. Yücel Güney, 2000’den Sonra bina kalitesinin artmasına rağmen bunun yeterli olmadığını kaydetti.
Deprem tedbirleri konusunda AÜ bünyesinde bir yayın ve program üzerinde çalıştıklarını anlatan Prof. Dr. Yücel, çok kısa sürede vatandaşların çok istifade edebileceği, deprem tedbirlerinin anlatılacağı bir web sayfası üzerinde çalıştıklarını dile getirdi.
KOLONLARI ÇOK OLAN YAPILARI TERCİH EDİN
Daire almayı planlayan vatandaşların muhakkak suretle ‘Perdeli yapı’ denilen binaları tercih etmesi gerektiğini belirten Yer Bilimleri Birimi Araştırmacısı, İnşaat Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Yücel Güney, şunları söyledi: “Perdeli yapı; kolonların bir boyutu 25 santimetreyse diğer boyutu onun 7 katı olan boyuttaki elemanlardan olan binalardır. Vatandaşlarımız örneğin; baştan, temelden çatıya kadar bir kenarı 25 santimetre olursa diğer kenarı 175 santimetre olan yapıları seçsinler. Perdeli yapıları tercih etsinler. Yani kolonların geniş olanlarından bahsediyorum. Zemini iyileştirilmiş olan binaları tercih etsinler. Zemin yumuşak, kötüyse o bölgeleri tercih etmesinler. Zemini iyileştirilmiş bölgelerden alsınlar. Kolanları çok olan yapıları seçsinler. Bu dediklerim yapılsa mesele kalmayacak. Bir de beton kalitesi önemli. Zaten Deprem Yönetmeliği’ne göre, C 25 beton kalitesi öngörülüyor, daha düşük betonlar kullanılmıyor. Perdeli yapılar çok önemli.
”BİNA ALIRKEN FAYANSINA DOLABINA DEĞİL KOLONLARINA BAKIN
Kentsel dönüşüm kararının önemli ve doğru bir karar olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Güney, Türkiye’deki yapı kalitesinin çok kötü olduğunu öne sürdü. Yapıların oturduğu zeminlerin çok kötü olduğuna işaret eden Güney şöyle devam etti: “Türkiye’de 7’nin üzerinde deprem olacak. Son olarak Van’da 7.2 oldu; ancak hemen arkasından 5.6 şiddetinde bir deprem oldu. İnsanlar Sonraki depremin daha etkili olduğunu söyledi.
Çünkü ilk deprem Erciş’e doğru oldu. Sonraki deprem Van merkezde hissedildi. Resmi rakamlara göre 900 kişi öldü. Korkutmak için söylemiyorum ama bina yapılarımız çok zayıf, yüksek ölüm oranlarından korkuyorum. Kentsel dönüşüm çok hızlı şekilde uygulanmalı. Bina kalitemizin acilen değiştirilmesi lazım. 1999’dan Sonra yapılan binalarda güzellikler oldu ama yeterli olmadığını düşünüyorum. artırılması lazım. Bunun yeterli olmadığını görmemiz lazım. Büyük faylarımızın olduğu bölgeler hep deprem riski altında. Küçük fayların olduğu yerler hepsi Doğu Anadolu’da. Hep tehlikeli binalarımız sağlıklı olduktan Sonar depremden faydan korkmaya gerek yok mesele; binayı sağlam yapacaksınız.Korkutmak için de söylemiyorum gerçekleri görmemiz gerekiyor. Daire almayı planlayan her insan alacağı dairenin fayansının, dolabının ve mutfağının kalitesine bakmasın, kolonlarına baksın. Perdeli yapı olup olmadığına baksın. ‘Çerçeve sistemi’ dediğimiz kolonların kirişlerin doğru yerleşip yerleşmediğine baksınlar. Doğru bina nasıl olmalı? Uzmanlara sorsunlar, kendi yapılarına baksınlar, bina alacaklarsa buna göre karar versinler.”
Prof. Dr. Güney: Daire Alırken Fayansın Kalitesine Değil, Kolonlarına Bakın
Anadolu Üniversitesi (UÜ) Yer ve Uzay Bilimleri Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı ve Doğal Afetler ve Yer Bilimleri Birimi Araştırmacısı, İnşaat Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Yücel Güney, vatandaşların daire alırken fayans kalitesine değil, kolonlarına bakması gerektiğini söyledi.