Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, 2012–2013 Akademik Yılı açılışı yapıldı. Açılışın ilk dersinde 'Yeni Anayasa' konusu işlendi. Programda KTÜ Rektör Yardımcısı, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı ve aynı zamanda TBMM Yeni Anayasa Yazım Komisyonu Üyesi Prof. Dr. Yusuf Şevki Hakyemez, katılımcılara 'Türkiye’de Anayasa Sorunu ve Yeni Anayasa Konusunda Gelişmeler' konulu bir sunum yaptı.Türkiye’de geçmişten bu yana anayasayla ilgili sıkıntılar yaşandığını ifade eden Hakyemez, sorunlu anayasanın, sistemi de olumsuz yönde etkilediğine dikkat çekti. Hakyemez, "Bir anayasal devlet mutlak devlet otoritesini kabul edemez." dedi.
Türkiye’de bugüne kadar 26 partinin kapatıldığını ve bu olumsuz tablonun kaynağında tek tip düşünce oluşturulmak istenmesinin yattığını vurgulayan Hakyemez, sistemin değişmesini istemeyen elitlerin hükümranlığı altındaki Anayasa Mahkemesi'nin, 1961 Anayasası'yla sadece yüzeysel olarak değişikliğe uğratıldığını, özünde vesayeti koruduğunu söyledi.
2010 yılında gerçekleştirilen referandumun sembolik açıdan çok önemli olduğunu söyleyen Hakyemez, "2010 referandumu, 1960 yılında oluşturulan vesayetçi yapıya en ciddi darbeyi vuran adımdır." dedi.
Programa Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Yılmaz, Rektör Yardımcısı ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Karamustafa, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman Mollaibrahimoğlu, üniversitenin akademik ve idari personeli ile çok sayıda öğrenci katıldıProgram sonunda Prof. Dr. Arif Yılmaz tarafından Prof. Dr. Yusuf Şevki Hakyemez’e katkılarından dolayı plaket takdim edildi.
Prof. Dr. Hakyemez: Referandum Vesayetçi Yapıya Darbe Vurdu
TBMM Yeni Anayasa Yazım Komisyonu Üyesi Prof. Dr. Yusuf Şevki Hakyemez, 2010 yılında yapılan anayasa referandumunun 1960’ın vesayetçi yapısına darbe vurduğunu söyledi.